Nebudeme si nic nalhávat, podzim klepe na dveře. Pro tělo je dobré přizpůsobit tomu jídelníček a lehké zeleninové salátky vyměnit za trochu teplejší variantu. S vynikající pražmou chutná tento čočkový salát s pečenou kořenovou zeleninou náramně dobře.
Pokud se ptáte, zda můžete belugu nahradit jinou čočkou, doporučuji zelenou drobnozrnnou čočku puy. Puy a beluga jsou druhy, které po uvaření drží svůj tvar, zatímco taková klasická velkozrnná čočka nebo červená čočka mají tendenci se rychleji rozpadat a jsou spíš „kašovité“. Co se týče ryby, zde není problém pražmu vyměnit například za sladkovodní druhy, jako je candát nebo pstruh.
Pečená pražma a teplý salát z čočky beluga a pečené kořenové zeleniny
Na 2 porce potřebujete:
- 150 g čočky beluga
- sůl & pepř
- 2 středně velké petržele
- 3 mrkve
- olivový olej
Zálivka:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžičku medu
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1 lžičku hrubozrnné hořčice
- 1 stroužek česneku
- sůl & pepř
Dále:
- 2 vyfiletované pražmy
- citron
- microgreens

Postup
- Čočku beluga dejte vařit do většího množství osolené vody. Vařte ji pozvolna, aby silně nevřela, ale jen jemně probublávala. Až bude na skus, sceďte ji a nechte okapat v cedníku.
- Mezitím si připravte pečenou mrkev s petrželí. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na středně dlouhé slabší hranolky. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem a rukama promíchejte, aby se zelenina v oleji obalila. Rozprostřete na plechu a pečte při 200 °C třináct až patnáct minut.
- Rybu lehce potřete trochou citronové šťávy a nechte pět až deset minut odpočinout. Poté osolte z obou stran.
- V mističce prošlehejte ingredience na zálivku – olej, citronovou šťávu, med, hořčici, česnek utřený se špetkou soli a čerstvě mletý pepř. Čočku přendejte do mísy, přelijte zálivkou a dobře promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte pečenou zeleninu.
- Na pánvi dobře rozehřejte asi dvě lžíce oleje a rybu kůží dolů položte na pánev. Chvíli bude potřeba ji přidržet, aby se nezkroutila. Opékejte dvě až tři minuty z jedné strany, poté otočte a dvě minuty opékejte z druhé strany.
- Salát naservírujte na talíř. K němu přiložte rybu a posypejte microgreens. Můžete posypat vločkovou mořskou solí.

The post Tak trochu letní, tak trochu podzimní. Teplý čočkový salát s pražmou je lehký i výživný appeared first on Forbes.