Čtvrtek 18. záříSvátek má Venku je 12 °C, Zataženo Déšť

Tak trochu letní, tak trochu podzimní. Teplý čočkový salát s pražmou je lehký i výživný

Forbes Před 1 dnem

Nebudeme si nic nalhávat, podzim klepe na dveře. Pro tělo je dobré přizpůsobit tomu jídelníček a lehké zeleninové salátky vyměnit za trochu teplejší variantu. S vynikající pražmou chutná tento čočkový salát s pečenou kořenovou zeleninou náramně dobře.

Pokud se ptáte, zda můžete belugu nahradit jinou čočkou, doporučuji zelenou drobnozrnnou čočku puy. Puy a beluga jsou druhy, které po uvaření drží svůj tvar, zatímco taková klasická velkozrnná čočka nebo červená čočka mají tendenci se rychleji rozpadat a jsou spíš „kašovité“. Co se týče ryby, zde není problém pražmu vyměnit například za sladkovodní druhy, jako je candát nebo pstruh.

Pečená pražma a teplý salát z čočky beluga a pečené kořenové zeleniny

Na 2 porce potřebujete:

  • 150 g čočky beluga
  • sůl & pepř
  • 2 středně velké petržele
  • 3 mrkve
  • olivový olej

Zálivka:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžičku hrubozrnné hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • sůl & pepř

Dále:

  • 2 vyfiletované pražmy
  • citron
  • microgreens
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Čočku beluga dejte vařit do většího množství osolené vody. Vařte ji pozvolna, aby silně nevřela, ale jen jemně probublávala. Až bude na skus, sceďte ji a nechte okapat v cedníku.
  2. Mezitím si připravte pečenou mrkev s petrželí. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na středně dlouhé slabší hranolky. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem a rukama promíchejte, aby se zelenina v oleji obalila. Rozprostřete na plechu a pečte při 200 °C třináct až patnáct minut.
  3. Rybu lehce potřete trochou citronové šťávy a nechte pět až deset minut odpočinout. Poté osolte z obou stran.
  4. V mističce prošlehejte ingredience na zálivku – olej, citronovou šťávu, med, hořčici, česnek utřený se špetkou soli a čerstvě mletý pepř. Čočku přendejte do mísy, přelijte zálivkou a dobře promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte pečenou zeleninu.
  5. Na pánvi dobře rozehřejte asi dvě lžíce oleje a rybu kůží dolů položte na pánev. Chvíli bude potřeba ji přidržet, aby se nezkroutila. Opékejte dvě až tři minuty z jedné strany, poté otočte a dvě minuty opékejte z druhé strany.
  6. Salát naservírujte na talíř. K němu přiložte rybu a posypejte microgreens. Můžete posypat vločkovou mořskou solí.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Tak trochu letní, tak trochu podzimní. Teplý čočkový salát s pražmou je lehký i výživný appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek