Sobota 13. záříSvátek má Venku je 19 °C, Polojasno

Topinková superstar. Cuketová pomazánka, která zachrání večer i s prázdnou lednicí

Forbes Před 2 dny

Když přijde večer a v lednici čeká jen cuketa, nepanikařte, tohle je její hvězdná chvilka! Cuketová pomazánka se sýrem promění i obyčejné topinky v party jídlo nebo rychlou večeři. Stačí pár ingrediencí, sklenka vína a máte večer, na který se nezapomíná.

Zdravá cuketová pomazánka se sýrem, chilli a česnekem

Potřebujete:

  • 750 g cukety (2 střední kusy)
  • Sůl & pepř
  • 6 stroužků česneku
  • 1 ks čerstvé nebo ½ lžičky sušené chilli papričky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 6 lžic bílého vína
  • 50 g parmezánu
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Neoloupané cukety nahrubo nastrouhejte, v cedníku smíchejte se lžící soli a nechte čtvrt až půl hodiny pustit šťávu. Poté je rukama co nejdůkladněji vyždímejte.
  2. Mezitím najemno nasekejte česnek a chilli papričku. Tu nejprve podélně rozpulte a odstraňte z ní semínka. Také nastrouhejte sýr.
  3. Na pánvi s olejem nechte co nejpomaleji pustit aroma česnek a chilli. Stačí mu i jen chvilka, ale když ho budete zahřívat hezky pomalu jako u aglio e olio, chuť bude mnohem lepší a výraznější. Dávejte každopádně pozor, aby se česnek nezačal pálit a nezhořkl.
  4. Přidejte vymačkanou cuketu a dále opékejte, až cuketa změkne. Zalijte vínem, nechte ho zprudka pár minut odpařit, vmíchejte sýr a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Ochutnejte a případně dosolte.
  5. Podávejte ihned nebo až po vychladnutí. Nejlepší je na horkých topinkách, které stačí nasucho opéct v topinkovači.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Topinková superstar. Cuketová pomazánka, která zachrání večer i s prázdnou lednicí appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek