Když přijde večer a v lednici čeká jen cuketa, nepanikařte, tohle je její hvězdná chvilka! Cuketová pomazánka se sýrem promění i obyčejné topinky v party jídlo nebo rychlou večeři. Stačí pár ingrediencí, sklenka vína a máte večer, na který se nezapomíná.
Zdravá cuketová pomazánka se sýrem, chilli a česnekem
Potřebujete:
- 750 g cukety (2 střední kusy)
- Sůl & pepř
- 6 stroužků česneku
- 1 ks čerstvé nebo ½ lžičky sušené chilli papričky
- 4 lžíce olivového oleje
- 6 lžic bílého vína
- 50 g parmezánu

Postup
- Neoloupané cukety nahrubo nastrouhejte, v cedníku smíchejte se lžící soli a nechte čtvrt až půl hodiny pustit šťávu. Poté je rukama co nejdůkladněji vyždímejte.
- Mezitím najemno nasekejte česnek a chilli papričku. Tu nejprve podélně rozpulte a odstraňte z ní semínka. Také nastrouhejte sýr.
- Na pánvi s olejem nechte co nejpomaleji pustit aroma česnek a chilli. Stačí mu i jen chvilka, ale když ho budete zahřívat hezky pomalu jako u aglio e olio, chuť bude mnohem lepší a výraznější. Dávejte každopádně pozor, aby se česnek nezačal pálit a nezhořkl.
- Přidejte vymačkanou cuketu a dále opékejte, až cuketa změkne. Zalijte vínem, nechte ho zprudka pár minut odpařit, vmíchejte sýr a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Ochutnejte a případně dosolte.
- Podávejte ihned nebo až po vychladnutí. Nejlepší je na horkých topinkách, které stačí nasucho opéct v topinkovači.

The post Topinková superstar. Cuketová pomazánka, která zachrání večer i s prázdnou lednicí appeared first on Forbes.