Tato šťavnatá klasika proslavená seriálem Městečko Twin Peaks má vše, co si pod pojmem „cherry pie that’ll kill ya“ představujete. Křehké máslové těsto, mřížku jako ze snu (nebo noční můry?) a voňavou třešňovou náplň, jež vám zamotá hlavu stejně jako mistr klamu Lynch. Zkrátka koláč, který chutná nebezpečně dobře.
Když se realita drolí jako křehké těsto, poddejte se a vychutnejte si kousek teplého třešňového páje s roztékající se zmrzlinou a šálkem silné černé kávy. Ale pozor, tento ikonický koláč se rozplývá a záhadně mizí…

Mřížkový třešňový koláč (Twin Peaks cherry pie)
Na koláč o průměru 24 až 26 cm potřebujete:
- 400 g hladké mouky
- 30 g cukru moučka
- ½ lžičky soli
- 200 g másla
- 4 lžíce vody nebo bílého vína
Na náplň:
- 1100 g vypeckovaných třešní (čerstvé či mrazené)
- 180 g přírodního cukru
- 50 g kukuřičného škrobu
- 1 špetka soli
- ½ lžičky mandlového extraktu
Na dokončení:
- 1 vejce
- 1 lžíce přírodního cukru

Postup
- Těsto zpracujte ručně nebo jako správná americká hospodyňka v mixéru: mouku, cukr, sůl a kostičky másla rozmixujte a postupně přidejte asi čtyři lžíce vody či vína, až vznikne kompaktní těsto. Rozdělte ho napůl, z každé části vytvarujte disk, zabalte do fólie a nechte v lednici minimálně hodinu nebo i do druhého dne odležet.
- Třešně omyjte, vypeckujte, smíchejte s cukrem, škrobem, solí a mandlovým extraktem a nechte asi patnáct minut stát, než vyválíte těsto.
- Koláčovou formu vymažte trochou tuku. První část těsta vyválejte na pomoučené ploše na kolo o něco větší, než je forma, přesuňte ho do ní, vyložte s ním její dno a boky a přebytečné okraje odřízněte či zahněte dovnitř.
- Koláč naplňte třešněmi a překryjte mřížkou z druhé půlky těsta. To vyválejte dotenka a pokrájejte na proužky. Ze zbytku těsta vytvořte okraje. Dobře je přitiskněte a celou mřížku potřete rozšlehaným vajíčkem a pocukrujte.
- Koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu ihned stáhněte na 180 °C a pečte 50 až 60 minut dozlatova.
- Cherry pie podávejte teplý či studený, s kopečkem vanilkové zmrzliny a černou kávou „black as midnight on a moonless night“.
Tipy & triky:
- Jestli se vám nechce dělat s mřížkou, druhou půlku těsta jednoduše vyválejte dokulata a vcelku přitiskněte na naplněný koláč. Vršek nezapomeňte několikrát propíchnout vidličkou nebo do něj vyříznout malé otvory, aby mohla unikat pára.
- Lépe se krájí studený, ale snad ještě lepší je třešňový páj teplý. Servírujte ho se zmrzlinou, šlehačkou nebo kysanou smetanou, které se s výraznými třešněmi perfektně doplňují.
- Po sezoně vyměňte třešně za jablka nebo hrušky, jež dochuťte trochou skořice, hřebíčku či badyánu.

The post Třešňový koláč, pro který by agent Cooper zapomněl na Lauru Palmer appeared first on Forbes.