Pařížské rohlíčky. Stěží se hledají výstižná slova, která by popsala jejich lahodnost, něžnost a příjemnou křehkost. Zkrátka dokonalé vánoční cukroví.
Křehkost oříškového těsta a jemnost kakaového krému obohacuje hřejivá chuť čokoládové polevy. Tři vrstvy spolu vytvářejí dokonalou souhru chutí. Korpusy si připravte klidně jeden až dva týdny dopředu. Po nanesení krému a polevy rohlíčky spotřebujte do pěti až sedmi dní. Garantuji vám, že to velmi hravě zvládnete.
Ořechové pařížské rohlíčky s čokoládovým krémem a čokoládovou polevou
Na cca 50 rohlíčků potřebujete:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička kakaa
- 2 bílky (cca 65 g)
Na pařížský krém:
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 60 g kakaa
- 100 g moučkového cukru
- 250 g změklého másla
Na čokoládovou polevu:
- 160 g hořké čokolády
- 70 g másla
Postup
- V míse smíchejte mleté ořechy, moučkový cukr a kakao. Bílky lehce načechrejte vidličkou, jen tak, aby se rozmíchaly. Vmíchejte je k ořechové směsi a vypracujte husté těsto, které drží tvar a neroztéká se. Těsto můžete pro větší zpevnění dle potřeby uložit na chvilku (nebo i přes noc) do ledničky.
- Těsto přeneste do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Na plechy vyložené pečicím papírem nastříkejte rohlíčky zhruba 6 až 7 cm dlouhé. Dodržte mezi nimi dostatečný rozestup.
- Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15 minut. Rohlíčky by měly zpevnit, ale zůstat stále světlé, zbytečně je nepřepečte. Po dopečení je nechte na plechu zcela vychladnout.
- Do rendlíku nalijte smetanu, vmíchejte kakao a cukr. Směs povařte za stálého míchání, dokud nezačne jemně probublávat. Poté stáhněte z plamene a nechte zcela vychladnout (klidně přes noc).
- Vyšlehejte změklé máslo a postupně zašlehávejte vychlazenou kakaovou směs. Vyšlehejte do pevného krému. Naplňte jej do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkejte na vychladlé rohlíčky. Nechte v chladu alespoň 30 až 60 minut ztuhnout, poleva se pak bude lépe nanášet.
- Čokoládu s máslem rozpusťte nad vodní lázní. Horní část krému každého rohlíčku namočte do lehce zchladlé polevy. Nechte ji okapat a zatuhnout. Pro úplné zatuhnutí a uchování čerstvosti uložte rohlíčky do chladu.
Tipy & triky
- Upečené rohlíčky můžete před nastříkáním krému otočit – krém tak budete nanášet na rovnou plochu. Hotové rohlíčky se zároveň na „vypouklém podstavci“ lépe zvedají.
- Po nanesení krému a čokoládové polevy rohlíčky příjemně zvláční, stále však zůstanou pevné. Lehké odležení jim tak ještě více prospěje.
- Pařížské rohlíčky jsou ideální způsob, jak spotřebovat zbylé bílky z přípravy vaječného likéru, lineckého cukroví nebo třeba vanilkových rohlíčků. Kdyby vám i tak bílky přebývaly, vmíchejte je do ovesné kaše nebo si upečte retro bílkový chlebíček.
The post Tři vrstvy bohaté chuti. Pařížské rohlíčky dělají den opravdu štědrý appeared first on Forbes.











