Sobota 13. prosinceSvátek má Venku je 0 °C, Mlha

Tři vrstvy bohaté chuti. Pařížské rohlíčky dělají den opravdu štědrý

Forbes Před 4 hodinami

Pařížské rohlíčky. Stěží se hledají výstižná slova, která by popsala jejich lahodnost, něžnost a příjemnou křehkost. Zkrátka dokonalé vánoční cukroví.

Křehkost oříškového těsta a jemnost kakaového krému obohacuje hřejivá chuť čokoládové polevy. Tři vrstvy spolu vytvářejí dokonalou souhru chutí. Korpusy si připravte klidně jeden až dva týdny dopředu. Po nanesení krému a polevy rohlíčky spotřebujte do pěti až sedmi dní. Garantuji vám, že to velmi hravě zvládnete.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Ořechové pařížské rohlíčky s čokoládovým krémem a čokoládovou polevou

Na cca 50 rohlíčků potřebujete:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička kakaa
  • 2 bílky (cca 65 g)

Na pařížský krém:

  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 60 g kakaa
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g změklého másla

Na čokoládovou polevu:

  • 160 g hořké čokolády
  • 70 g másla
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. V míse smíchejte mleté ořechy, moučkový cukr a kakao. Bílky lehce načechrejte vidličkou, jen tak, aby se rozmíchaly. Vmíchejte je k ořechové směsi a vypracujte husté těsto, které drží tvar a neroztéká se. Těsto můžete pro větší zpevnění dle potřeby uložit na chvilku (nebo i přes noc) do ledničky.
  2. Těsto přeneste do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Na plechy vyložené pečicím papírem nastříkejte rohlíčky zhruba 6 až 7 cm dlouhé. Dodržte mezi nimi dostatečný rozestup.
  3. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15 minut. Rohlíčky by měly zpevnit, ale zůstat stále světlé, zbytečně je nepřepečte. Po dopečení je nechte na plechu zcela vychladnout.
  4. Do rendlíku nalijte smetanu, vmíchejte kakao a cukr. Směs povařte za stálého míchání, dokud nezačne jemně probublávat. Poté stáhněte z plamene a nechte zcela vychladnout (klidně přes noc).
  5. Vyšlehejte změklé máslo a postupně zašlehávejte vychlazenou kakaovou směs. Vyšlehejte do pevného krému. Naplňte jej do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkejte na vychladlé rohlíčky. Nechte v chladu alespoň 30 až 60 minut ztuhnout, poleva se pak bude lépe nanášet.
  6. Čokoládu s máslem rozpusťte nad vodní lázní. Horní část krému každého rohlíčku namočte do lehce zchladlé polevy. Nechte ji okapat a zatuhnout. Pro úplné zatuhnutí a uchování čerstvosti uložte rohlíčky do chladu.

Tipy & triky

  • Upečené rohlíčky můžete před nastříkáním krému otočit – krém tak budete nanášet na rovnou plochu. Hotové rohlíčky se zároveň na „vypouklém podstavci“ lépe zvedají.
  • Po nanesení krému a čokoládové polevy rohlíčky příjemně zvláční, stále však zůstanou pevné. Lehké odležení jim tak ještě více prospěje.
  • Pařížské rohlíčky jsou ideální způsob, jak spotřebovat zbylé bílky z přípravy vaječného likéru, lineckého cukroví nebo třeba vanilkových rohlíčků. Kdyby vám i tak bílky přebývaly, vmíchejte je do ovesné kaše nebo si upečte retro bílkový chlebíček.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Tři vrstvy bohaté chuti. Pařížské rohlíčky dělají den opravdu štědrý appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek