Úterý 12. srpnaSvátek má Venku je 23 °C, Jasno

Upečeno za chvilku, snědeno ještě rychleji. Od teď pečete rychlý chleba z cukety

Forbes Před 2 dny

Když se vám doma hromadí cukety, není nic snazšího než upéct tento vláčný sýrový chleba s podmáslím, bylinkami a sušenými rajčaty. Je rychle hotový, krásně voní, chutná fantasticky i samotný a díky cuketě zůstává dlouho šťavnatý. Nejlepší je jen tak s máslem, ale jako příloha k polévce nebo v sendvičích bude naprosto nepřekonatelný.

Rychlý cuketový chléb s podmáslím a se sýrem (bez kynutí)

Na 1 chléb potřebujete:

  • 1 cuketa (450 g)
  • Sůl
  • 1 hrnek kefíru či podmáslí (250 g)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička rozmarýnu nebo italských bylinek
  • 3 hrnky hladké špaldové mouky (450 g)
  • 1 plná lžička jedlé sody
  • ½ hrnku strouhaného čedaru (60 g) + 2 lžíce na posypání
  • 4 kusy sušených rajčat v oleji
  • Sezam na posypání
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Neoloupanou cuketu nastrouhejte najemno, v sítu promněte se dvěma lžičkami soli, nechte 15 minut pustit vodu a poté rukama co nejdůkladněji vyždímejte tekutinu, aby těsto nebylo vodnaté.
  2. Mezitím smíchejte ostatní suroviny: kefír prošlehejte se lžičkou soli, vejcem, olejem, cukrem, prolisovaným česnekem a nasekaným rozmarýnem (nejlépe čerstvým). Postupně vmíchejte mouku, sodu, sýr, nasekaná sušená rajčata a nakonec vymačkanou cuketu.
  3. Těsto rozetřete do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem, posypejte dalším sýrem a sezamem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snižte na 180 °C a pečte asi 45 minut dozlatova.
  4. Upečený chleba nechte vychladnout na mřížce, a přestože to bude obtížné, s krájením zkuste vydržet až do vychladnutí.

Tip: Sušená rajčata vyměňte za hrst vypeckovaných oliv nebo povrch těsta posypejte semínky (slunečnicová, tykvová), kůrčička pak bude ještě křupavější.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Upečeno za chvilku, snědeno ještě rychleji. Od teď pečete rychlý chleba z cukety appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek