Sobota 02. srpnaSvátek má Venku je 15 °C, Skoro Jasno

Velká pánev plná chuti. Španělská paella bez masa, zato se spoustou zeleniny

Forbes Před 3 týdny

To, čím je typická španělská paella, je především příprava ve velké pánvi. V paelleře se jídlo rovnou servíruje, proto se sluší paellu pěkně vyzdobit. Pokud ji zrovna nepřipravujete dle tradičního receptu s mořskými plody, postačí i skvělá sezonní zelenina.

Další charakteristika, pro kterou je paella typická, je její žlutá až oranžová barva. Tu jídlu dodává šafrán, který je v ní také příjemně cítit. Pokud byste si chtěli žlutou barvu trochu zvýraznit, přidejte během vaření půl lžičky kurkumy.

K doplnění bílkovin posypejte hotové jídlo fetou, přidejte kousky opečeného sýru halloumi či servírujte s orestovaným tofu, pokud chcete veganskou verzi paelly.

Vegetariánská paella se zeleninou a olivami

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 středně velký lilek
  • 1 menší cuketa
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička (lze vynechat)
  • Olivový olej
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 rovná lžička mleté papriky
  • 3 lžíce krájených rajčat (z konzervy)
  • 2,5 hrnku zeleninového vývaru
  • Špetka šafránu
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce nadrobno nakrájených sušených rajčat
  • Hrst oliv (dle chuti)
  • Hrst cherry rajčat
  • Petrželka na posypání
  • Feta nebo jiný sýr na posypání, popř. halloumi či tofu
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Z lilku odkrojte asi 5 slabších plátků. Z obou stran je osolte a nechte půl hodiny vypotit. Zbylý lilek nakrájejte na kostičky. V misce prosypejte větší špetkou soli a promíchejte. Nechte taktéž půl hodiny vypotit.
  2. Z cukety odkrojte 5 až 7 plátků a nechte je prozatím stranou. Zbytek cukety nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Papriku nakrájejte na kostičky. Můžete odkrojit po třetině z různě barevných paprik, ať je paella barevnější. Česnek a chilli papričku nasekejte najemno.
  3. Po půl hodině kostičky lilku propláchněte v cedníku, nechte okapat a pak vysušte utěrkou.
  4. V paella pánvi rozehřejte 2 až 3 lžíce oleje. Cibuli nechte zesklovatět. Přidejte kostičky lilku a cukety a opékejte asi 3 minuty. Poté přidejte papriku a ještě minutu opékejte. Do pánve přidejte protlak, oregano, mletou papriku, česnek a popř. chilli papričku. Míchejte asi půl minuty až minutu. Přidejte krájená rajčata, zeleninový vývar, šafrán a promíchejte. Když se začne tekutina vařit, přidejte propláchnutou, scezenou rýži. Promíchejte, pánví trochu zatřeste, aby se urovnala směs do rovnoměrné vrstvy, a na velice mírném stupni vařte 20 až 25 minut. Je-li to potřeba, podlijte ještě trochou vývaru nebo vody. Pokud byste měli pocit, že se směs neprohřívá rovnoměrně, můžete během vaření párkrát trochu promíchat – ale nepřehánějte to, aby rýže zůstala neporušená.
  5. Plátky lilku osušte z obou stran papírovou utěrkou a spolu s plátky cukety opečte na pánvi na troše oleje nebo ogrilujte. Cuketu osolte. Cherry rajčata přepulte a také chvíli opékejte nebo grilujte.
  6. Hotovou paellu ozdobte ogrilovanou zeleninou. Můžete posypat feta sýrem, popř. podávejte s grilovaným halloumi. Posypejte nakonec petrželkou a servírujte.

Tip: Španělé si rýži rádi pokapají citronem a přidají si k ní česnekové aioli.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Velká pánev plná chuti. Španělská paella bez masa, zato se spoustou zeleniny appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek