To, čím je typická španělská paella, je především příprava ve velké pánvi. V paelleře se jídlo rovnou servíruje, proto se sluší paellu pěkně vyzdobit. Pokud ji zrovna nepřipravujete dle tradičního receptu s mořskými plody, postačí i skvělá sezonní zelenina.
Další charakteristika, pro kterou je paella typická, je její žlutá až oranžová barva. Tu jídlu dodává šafrán, který je v ní také příjemně cítit. Pokud byste si chtěli žlutou barvu trochu zvýraznit, přidejte během vaření půl lžičky kurkumy.
K doplnění bílkovin posypejte hotové jídlo fetou, přidejte kousky opečeného sýru halloumi či servírujte s orestovaným tofu, pokud chcete veganskou verzi paelly.
Vegetariánská paella se zeleninou a olivami
Na 4 porce potřebujete:
- 1 středně velký lilek
- 1 menší cuketa
- 1 cibule
- 1 paprika
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička (lze vynechat)
- Olivový olej
- 2 lžičky rajského protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 rovná lžička mleté papriky
- 3 lžíce krájených rajčat (z konzervy)
- 2,5 hrnku zeleninového vývaru
- Špetka šafránu
- 1 hrnek kulatozrnné rýže
- Sůl & pepř
- 2 lžíce nadrobno nakrájených sušených rajčat
- Hrst oliv (dle chuti)
- Hrst cherry rajčat
- Petrželka na posypání
- Feta nebo jiný sýr na posypání, popř. halloumi či tofu

Postup
- Z lilku odkrojte asi 5 slabších plátků. Z obou stran je osolte a nechte půl hodiny vypotit. Zbylý lilek nakrájejte na kostičky. V misce prosypejte větší špetkou soli a promíchejte. Nechte taktéž půl hodiny vypotit.
- Z cukety odkrojte 5 až 7 plátků a nechte je prozatím stranou. Zbytek cukety nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Papriku nakrájejte na kostičky. Můžete odkrojit po třetině z různě barevných paprik, ať je paella barevnější. Česnek a chilli papričku nasekejte najemno.
- Po půl hodině kostičky lilku propláchněte v cedníku, nechte okapat a pak vysušte utěrkou.
- V paella pánvi rozehřejte 2 až 3 lžíce oleje. Cibuli nechte zesklovatět. Přidejte kostičky lilku a cukety a opékejte asi 3 minuty. Poté přidejte papriku a ještě minutu opékejte. Do pánve přidejte protlak, oregano, mletou papriku, česnek a popř. chilli papričku. Míchejte asi půl minuty až minutu. Přidejte krájená rajčata, zeleninový vývar, šafrán a promíchejte. Když se začne tekutina vařit, přidejte propláchnutou, scezenou rýži. Promíchejte, pánví trochu zatřeste, aby se urovnala směs do rovnoměrné vrstvy, a na velice mírném stupni vařte 20 až 25 minut. Je-li to potřeba, podlijte ještě trochou vývaru nebo vody. Pokud byste měli pocit, že se směs neprohřívá rovnoměrně, můžete během vaření párkrát trochu promíchat – ale nepřehánějte to, aby rýže zůstala neporušená.
- Plátky lilku osušte z obou stran papírovou utěrkou a spolu s plátky cukety opečte na pánvi na troše oleje nebo ogrilujte. Cuketu osolte. Cherry rajčata přepulte a také chvíli opékejte nebo grilujte.
- Hotovou paellu ozdobte ogrilovanou zeleninou. Můžete posypat feta sýrem, popř. podávejte s grilovaným halloumi. Posypejte nakonec petrželkou a servírujte.
Tip: Španělé si rýži rádi pokapají citronem a přidají si k ní česnekové aioli.

The post Velká pánev plná chuti. Španělská paella bez masa, zato se spoustou zeleniny appeared first on Forbes.