Podle Dany Müllerové, členky výboru obezitologické společnosti z Ústavu hygieny a preventivní medicíny Lékařské fakulty v Plzni, má změna vyhlášky přispět k boji proti dětské obezitě.
ČTĚTE TAKÉ: S malým školákem přicházejí velké změny. Víte, jak připravit pokojíček pro prvňáčka?
„Posiluje zastoupení ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných obilovin, čímž zvyšuje příjem vlákniny a mikroživin,“ cituje její slova ministerstvo v tiskové zprávě.
Minimálně jednou za dva týdny bude muset být na jídelníčku rybí maso. „Červené maso je možné nabízet v rámci každého výběru maximálně jednou týdně,“ cituje web iDnes.cz nové znění vyhlášky. Novinka má také redukovat příjem cukru a soli.
V případě více hlavních chodů bude vždy v nabídce bezmasý pokrm. Na talíři musí být zastoupeno i více luštěnin, ovoce a zeleniny. Ochucené mléko k obědu se bude nabízet jen jednou za měsíc, sladký pokrm jakožto hlavní pokrm se může v jídelníčku objevit jen jednou za dva týdny. Autoři novely si od změn slibují především pestřejší nabídku.
Zákaz slazených nápojů v jídelnách
SZÚ sestavilo pod záštitou ministerstva zdravotnictví odbornou skupinu, která v projektu Máme to na talíři pracuje na systémových změnách v této oblasti.
Nově také bude zakázáno podávat slazené nápoje či dehydratované směsi. „Děti nemusí žádné zásadní změny ani zaznamenat. Jídla se mají proměnit s ohledem na nutriční kvalitu a pestrost. Oblíbené buchtičky s krémem, svíčková, řízek i kynuté knedlíky mohou rozhodně zůstat,“ sdělili zástupci projektu.
Podle novely stravovací vyhlášky se změny měly týkat již nového školního roku, ovšem ministerstvo rozhodlo, že dodržování bude dobrovolné. Roční posun mohou podle resortu školská zařízení využít k tomu, aby se na novinku adaptovala, uvedli zástupci ministerstva pro web iDnes.cz.
Se změnami pomohou i profesionální kuchaři
S projektem, který má zajistit změnu takzvaného spotřebního koše, jsou spojeni i kuchaři ambasadoři.
„Jsme připraveni poradit jim nějaké triky a rady, aby se do jídel zakomponovaly hravě a nenásilně suroviny jako celozrnné obiloviny, luštěniny nebo ryby. Tedy suroviny, se kterými často ani doma neumíme moc dobře pracovat,“ podotkl šéfkuchař ambasador projektu Lukáš Uher.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lvi i tygři. Muž u Humpolce chová ve špatných podmínkách desítky zvířat, pokuty ho neodradily