Pátek 06. červnaSvátek má Venku je 17 °C, Zataženo Déšť

Více tvarohu, méně mouky. Tvarožník s mandlovou drobenkou pro náročné

Forbes Před 1 dnem

Minimum práce, maximální potěšení. Stačí vám jen pár surovin, žádné těsto, žádné šlehání – vše jen smícháte, upečete a těšíte se, až tvarožník vystydne. Tenhle dezert plný bílkovin je uvnitř vláčný, díky ovoci krásně šťavnatý a s příjemným křupnutím mandlové drobenky na závěr.

Nejlepší suroviny pro nejlepší výsledek

Nejlépe funguje tučný tvaroh v alobalu nebo podobně pevný farmářský tvaroh. Já nejradši používám fantastický měkký BIO tvaroh Struhy nebo Jaroměřický tučný tvaroh v kostce či kelímku, oba jsou výborné. Pokud byste dali tekutější tvaroh z vaničky, do těsta musíte přidat více mouky, aby se dobře propeklo a nebylo vodnaté.

Ovoce použijte v sezoně čerstvé (nejlepší je drobné bobulovité nebo třeba pevnější meruňky a jahody), jinak klidně sáhněte po zásobách z mrazáku, které ovšem nerozmrazujte. Skvělé jsou borůvky, lesní směs, josta, maliny, rybíz a ostružiny.

Tvarožník (tvarohový koláč) s mandlovou drobenkou a ovocem

Na formu o průměru 22 cm potřebujete:

  • 3 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 750 g tvarohu (vizte výše)
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 hrsti ovoce (čerstvé či mrazené)

Na mandlovou drobenku:

  • 30 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 20 g hrubé mouky
  • 30 g mandlových lupínků
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Nejprve si připravte drobenku: vidličkou propracujte změklé či rozpuštěné máslo s cukrem a moukou, opatrně zapracujte mandle a nechte prozatím v lednici.
  2. Formu vymažte máslem a vysypejte moukou nebo vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem. Troubu vyhřejte na 170 °C.
  3. Vejce prošlehejte s cukrem a solí a vmíchejte tvaroh. Pevný farmářský tvaroh nejlépe rozmícháte dohladka elektrickým šlehačem. Vmíchejte mouku a kypřicí prášek, rozetřete do formy a posypejte ovocem (já dala mrazené borůvky a lesní směs) a drobenkou z lednice, tu prsty rozdělujte na menší kousky.
  4. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova, kdyby se vám zdálo, že tvarožník příliš hnědne, přikryjte ho pečicím papírem. Střed po vychladnutí nicméně ještě zpevní. Koláč nechte před krájením zcela vychladnout, proto ho klidně upečte s denním předstihem, bude se lépe krájet a hezky se rozleží.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Více tvarohu, méně mouky. Tvarožník s mandlovou drobenkou pro náročné appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek