Výčepní, to není jen řemeslník, který točí jedno pivo za druhým. Je to i psycholog a hostitel v jednom, který ví, kdy prohodit vtip a kdy naopak mlčet, aby se host cítil dobře. Nejdůležitější ale je, aby uměl skvěle načepovat pivo. Třeba jako Štěpán Velký z Ostravy.
ČTĚTE TAKÉ: Špatné stravování ohrožuje velkou část Čechů. Roste riziko obezity i rakoviny, varují experti
„Na soutěži jsme čepovali tři druhy – šnyt, hladinku a mlíko. Šnyt je malé pivo ve velkém krýglu, hladinka je klasické pivo, co znáte, a mlíko je čistě napuštěná, nezoxidovaná pěna,“ popsal pro CNN Prima NEWS vítěz soutěže výčepních.
Štamgasti, kteří pravidelně hasí žízeň v jeho domovské hospodě s příznačným názvem Hasičárna, se výsledkům soutěže o nejlepšího výčepního nediví. Sami prý přispěli k tomu, aby měl natrénováno. „Loni byl druhý, tak jsme museli začít pít víc. No a letos vyhrál,“ popsal jeden ze štamgastů.
Během toho, co Štěpán Velký roznáší pivo, toho i hodně vyslechne – o politice, o tom, jak hrál Baník, a bývá i svědkem vzniku přátelství na celý život. Nejen dobře načepované pivo, ale i vztah se štamgasty je prý důležitý. A právě i v lidech, kteří tam pracují, spočívá prý kouzlo české hospody.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nebezpečné mikroplasty jsou všude kolem nás. Do těla se nám dostávají i kvůli časté chybě











