Tradiční britskou pochoutkou začátku léta jsou jahody se smetanou, a to nejen v proslulém Old England Clubu, kde právě startuje tenisový Wimbledon. Víte, že se během dvoutýdenního turnaje spotřebuje 28 tun jahod, což odpovídá zhruba 1,1 milionu kusů?
V dnešním receptu nicméně nebudeme úplně věrní tradici a k jahodám si připravíme o něco sofistikovanější žloutkovou vanilkovou omáčku Crème Anglaise. Game, set, mňam!
Anglický krém s jahodami
Na 4 porce potřebujete:
- 250 ml mléka
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 4 žloutky
- 60 g cukru krupice
- 600 g čerstvých jahod
- Čerstvá meduňka

Postup
- Do hrnce nalijte mléko a smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte ostrým nožem, vyškrábněte semínka a dejte je spolu s prázdným luskem do směsi mléka a smetany.
- Směs za častého míchání zahřívejte na středním plameni, dokud se po okrajích nezačnou objevovat malé bublinky a nezačne stoupat pára.
- Do středně velké mísy oddělte žloutky od bílků (bílky v tomto receptu používat nebudete, upečte si z nich třeba mini pavlovy nebo nadýchanou bílkovou roládu). Žloutky ruční metlou prošlehejte s cukrem.
- Pomalým, stálým pramínkem za stálého šlehání nalijte asi polovinu horké smetanové směsi ke žloutkům s cukrem. Jakmile mají obě tekutiny přibližně stejnou teplotu, nalijte směs se žloutky do hrnce se zbytkem smetany a za stálého míchání metličkou zahřívejte na mírném ohni na 80 °C. Omáčka zahříváním krásně zhoustne tak, že by měla pokrývat hřbet lžíce.
- Krém sejměte z plotny, vyndejte vanilkový lusk a nalijte ho do omáčníku. Nechte ho mírně zchladnout a pak podávejte s čerstvými jahodami a lístky meduňky.
Tip: Pokud omáčku chystáte předem, uchovávejte ji v chladničce, chladnutím dál zhoustne. Aby se netvořil škraloup, hladinu přikryjte potravinářskou fólií. Před podáváním krém jemně zahřejte na mírném ohni.

The post Wimbledon v dezertní formě. Jahody s anglickým krémem hrají první set appeared first on Forbes.