Pondělí 30. červnaSvátek má Šárka Venku je 25 °C, Skoro Jasno

Wimbledon v dezertní formě. Jahody s anglickým krémem hrají první set

Forbes Před 6 hodinami

Tradiční britskou pochoutkou začátku léta jsou jahody se smetanou, a to nejen v proslulém Old England Clubu, kde právě startuje tenisový Wimbledon. Víte, že se během dvoutýdenního turnaje spotřebuje 28 tun jahod, což odpovídá zhruba 1,1 milionu kusů?

V dnešním receptu nicméně nebudeme úplně věrní tradici a k jahodám si připravíme o něco sofistikovanější žloutkovou vanilkovou omáčku Crème Anglaise. Game, set, mňam!

Anglický krém s jahodami

Na 4 porce potřebujete:

  • 250 ml mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání 
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 žloutky
  • 60 g cukru krupice
  • 600 g čerstvých jahod
  • Čerstvá meduňka
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Do hrnce nalijte mléko a smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte ostrým nožem, vyškrábněte semínka a dejte je spolu s prázdným luskem do směsi mléka a smetany.
  2. Směs za častého míchání zahřívejte na středním plameni, dokud se po okrajích nezačnou objevovat malé bublinky a nezačne stoupat pára.
  3. Do středně velké mísy oddělte žloutky od bílků (bílky v tomto receptu používat nebudete, upečte si z nich třeba mini pavlovy nebo nadýchanou bílkovou roládu). Žloutky ruční metlou prošlehejte s cukrem.
  4. Pomalým, stálým pramínkem za stálého šlehání nalijte asi polovinu horké smetanové směsi ke žloutkům s cukrem. Jakmile mají obě tekutiny přibližně stejnou teplotu, nalijte směs se žloutky do hrnce se zbytkem smetany a za stálého míchání metličkou zahřívejte na mírném ohni na 80 °C. Omáčka zahříváním krásně zhoustne tak, že by měla pokrývat hřbet lžíce.
  5. Krém sejměte z plotny, vyndejte vanilkový lusk a nalijte ho do omáčníku. Nechte ho mírně zchladnout a pak podávejte s čerstvými jahodami a lístky meduňky.

Tip: Pokud omáčku chystáte předem, uchovávejte ji v chladničce, chladnutím dál zhoustne. Aby se netvořil škraloup, hladinu přikryjte potravinářskou fólií. Před podáváním krém jemně zahřejte na mírném ohni. 

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Wimbledon v dezertní formě. Jahody s anglickým krémem hrají první set appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek