Sobota 21. červnaSvátek má Venku je 22 °C, Jasno

Zamíchat a hotovo. Letní meruňkový koláč s mandlemi a zakysanou smetanou

Forbes Před 5 hodinami

Tento koláč neoslní žádnými exotickými surovinami, ale sametovým těstem se zakysanou smetanou, šťavnatými meruňkami a jednoduchou přípravou rozhodně ano. Přivítejte sezonu meruněk touto vláčnou parádou!

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Jednoduchý meruňkový koláč s mandlemi a zakysanou smetanou

Na formu o průměru 22 cm potřebujete:

  • 125 g měkkého másla
  • 130 g cukru krupice
  • Kůra z 1 citronu
  • ¼ lžičky soli
  • 3 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového nebo mandlového extraktu
  • 150 g hladké mouky
  • 70 g mandlové mouky nebo 40 g kokosu
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 500 gramů meruněk

Na dokončení:

  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • 1 lžíce Grand Marnieru nebo rumu
  • 2 lžíce mandlových lupínků
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Meruňky vypeckujte a asi polovinu (nebo zkrátka tolik, abyste je vyskládali na povrch koláče) jich nechte takto, zbylé pokrájejte na kousky.
  2. Změklé máslo prošlehejte s cukrem, citronovou kůrou (jen její žlutou částí) a solí. Pokud máte elektrický šlehač, použijte ho. Pokud máte čas, máslo s cukrem šlehejte klidně 5 minut, až vznikne světlá nadýchaná pěna. Postupně po jednom zapracujte vejce, poté vmíchejte smetanu, vanilku, mouku, mandle, kypřicí prášek a pokrájené meruňky.
  3. Těsto rozetřete do formy, poklaďte půlkami meruněk a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá.
  4. Džem na plotně nebo v mikrovlnce přiveďte k varu (kdyby v něm bylo moc kousků, propasírujte ho přes sítko), vmíchejte alkohol, upečený koláč touto směsí potřete a na závěr posypejte mandlovými lupínky. Glazuru i mandle můžete vynechat, ale zaberou jen chvilku a koláči přitom dodají lahodný závěr i křupnutí.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Zamíchat a hotovo. Letní meruňkový koláč s mandlemi a zakysanou smetanou appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek