Sobota 16. srpnaSvátek má Venku je 22 °C, Skoro Zataženo

Zdravý dezert, výživná snídaně. Šťavnatý ovesný koláč s tvarohem a ovocem

Forbes Před 13 hodinami

Léto patří ovocným koláčům. Pokud jste se přejedli klasických „babičkovských“ buchetbublanin anebo obecně patříte k příznivcům zdravějších alternativ, vyzkoušejte ovesný koláč se sytým tvarohem, ovocem a křupavou mandlovou drobenkou. Je velice šťavnatý, lahodný a pochutnáte si na něm třeba už ke snídani.

Jak chápat zdravější dezert? Je snad méně kalorický, je v něm méně tuku nebo cukru? I tak to může být, ale pojetí či význam zdravého dezertu je především o tom, že kalorie pocházejí ze zdravějších, resp. kvalitních zdrojů, čímž jsou pro naše tělo významnější a prospěšnější.

Velkým tématem je cukr. V tomto receptu můžete třtinový cukr nahradit různým typem sladidel, která jsou s nižším obsahem kalorií či dokonce zcela bez. Nedoporučuji to ale v případě drobenky, jelikož chuť třtinového cukru je zde žádaná. Tam, kde to jde, můžete používat čekankový sirup, který obsahuje vlákninu inulin s pozitivními účinky pro naše trávení. V rámci střídmosti a „zdravého“ pohledu na věc můžete cukr nahrazovat alternativou například jen z poloviny.  Více ke sladidlům najdete na konci receptu.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Zdravější koláč s ovesnými vločkami, tvarohem, meruňkami a ostružinami

Na koláč o průměru 25 cm potřebujete:

Spodní vrstva:

  • 180 g jemných ovesných vloček + na vysypání
  • 80 g třtinového cukru (vizte Poznámky níže)
  • 80 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 200 g bílého jogurtu (obsah tuku 3,5 %)
  • 20 g oleje (příp. rozpuštěné máslo nebo kokosový olej) + na vymazání
  • 2 vejce

Náplň:

  • 750 g měkkého polotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 9 meruněk
  • Hrst ostružin

Drobenka:

  • 30 g jemných ovesných vloček
  • 30 g mandlových lupínků
  • 30 g třtinového cukru
  • 20 g másla
info Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Koláčovou formu vytřete máslem a vysypejte ovesnými vločkami.
  2. Připravte spodní vrstvu, resp. korpus. V míse promíchejte ovesné vločky s cukrem, moukou, kypřicím práškem a špetkou soli. Přidejte jogurt, olej a vejce a důkladně promíchejte.
  3. Těsto rozetřete v rovnoměrné vrstvě do připravené formy.
  4. V míse promíchejte tvaroh, vejce, cukr a vanilkový extrakt.
  5. Meruňky rozpulte a zbavte pecek.
  6. Připravte si drobenku: v mističce rukama propracujte všechny ingredience.
  7. Na korpus rozetřete tvarohovou náplň. Na tvaroh rozprostřete meruňky řeznou stranou vzhůru. Mezi meruňky vložte ostružiny a zasypejte drobenkou.
  8. Pečte při 175 °C 55 až 60 minut. Krájejte až po úplném vychladnutí, ideálně předtím ještě na hodinu uložte do lednice.

Poznámka:

Ke slazení korpusu můžete použít různé druhy sladidel – od bílého či třtinového cukru po zdravější alternativu xylitol, bezkalorický erythritol či datlový cukr. Lze je i kombinovat. To samé platí v případě tvarohové náplně. Já jsem korpus osladila třtinovým cukrem a datlovým cukrem a tvarohovou náplň třtinovým cukrem a erythritolem. Jen do drobenky doporučuji alternativy nepoužívat.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Zdravý dezert, výživná snídaně. Šťavnatý ovesný koláč s tvarohem a ovocem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek