Léto patří ovocným koláčům. Pokud jste se přejedli klasických „babičkovských“ buchet a bublanin anebo obecně patříte k příznivcům zdravějších alternativ, vyzkoušejte ovesný koláč se sytým tvarohem, ovocem a křupavou mandlovou drobenkou. Je velice šťavnatý, lahodný a pochutnáte si na něm třeba už ke snídani.
Jak chápat zdravější dezert? Je snad méně kalorický, je v něm méně tuku nebo cukru? I tak to může být, ale pojetí či význam zdravého dezertu je především o tom, že kalorie pocházejí ze zdravějších, resp. kvalitních zdrojů, čímž jsou pro naše tělo významnější a prospěšnější.
Velkým tématem je cukr. V tomto receptu můžete třtinový cukr nahradit různým typem sladidel, která jsou s nižším obsahem kalorií či dokonce zcela bez. Nedoporučuji to ale v případě drobenky, jelikož chuť třtinového cukru je zde žádaná. Tam, kde to jde, můžete používat čekankový sirup, který obsahuje vlákninu inulin s pozitivními účinky pro naše trávení. V rámci střídmosti a „zdravého“ pohledu na věc můžete cukr nahrazovat alternativou například jen z poloviny. Více ke sladidlům najdete na konci receptu.

Zdravější koláč s ovesnými vločkami, tvarohem, meruňkami a ostružinami
Na koláč o průměru 25 cm potřebujete:
Spodní vrstva:
- 180 g jemných ovesných vloček + na vysypání
- 80 g třtinového cukru (vizte Poznámky níže)
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
- 200 g bílého jogurtu (obsah tuku 3,5 %)
- 20 g oleje (příp. rozpuštěné máslo nebo kokosový olej) + na vymazání
- 2 vejce
Náplň:
- 750 g měkkého polotučného tvarohu
- 2 vejce
- 80 g třtinového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 9 meruněk
- Hrst ostružin
Drobenka:
- 30 g jemných ovesných vloček
- 30 g mandlových lupínků
- 30 g třtinového cukru
- 20 g másla

Postup
- Koláčovou formu vytřete máslem a vysypejte ovesnými vločkami.
- Připravte spodní vrstvu, resp. korpus. V míse promíchejte ovesné vločky s cukrem, moukou, kypřicím práškem a špetkou soli. Přidejte jogurt, olej a vejce a důkladně promíchejte.
- Těsto rozetřete v rovnoměrné vrstvě do připravené formy.
- V míse promíchejte tvaroh, vejce, cukr a vanilkový extrakt.
- Meruňky rozpulte a zbavte pecek.
- Připravte si drobenku: v mističce rukama propracujte všechny ingredience.
- Na korpus rozetřete tvarohovou náplň. Na tvaroh rozprostřete meruňky řeznou stranou vzhůru. Mezi meruňky vložte ostružiny a zasypejte drobenkou.
- Pečte při 175 °C 55 až 60 minut. Krájejte až po úplném vychladnutí, ideálně předtím ještě na hodinu uložte do lednice.
Poznámka:
Ke slazení korpusu můžete použít různé druhy sladidel – od bílého či třtinového cukru po zdravější alternativu xylitol, bezkalorický erythritol či datlový cukr. Lze je i kombinovat. To samé platí v případě tvarohové náplně. Já jsem korpus osladila třtinovým cukrem a datlovým cukrem a tvarohovou náplň třtinovým cukrem a erythritolem. Jen do drobenky doporučuji alternativy nepoužívat.

The post Zdravý dezert, výživná snídaně. Šťavnatý ovesný koláč s tvarohem a ovocem appeared first on Forbes.