Úterý 24. červnaSvátek má Venku je 22 °C, Oblačno

Zdravý snack místo zmrzliny. Mrazený jogurt vás ochladí i zasytí

Forbes Před 5 hodinami

Připravte si na následující horké dny do mrazáku osvěžující dezert, který uspokojí vaši touhu po sladkém, ale s mnohem zdravějším a kvalitnějším složením než u kupované zmrzliny. Mrazený jogurt máte za pár minut hotový a pokaždé na něj můžete použít jiné ovoce a dochucení.

Zdravá zmrzlina z jogurtu si vystačí jen s ovocem, ale můžete ji doladit i oříškovým máslem, křupavými cereáliemi, granolou, čokoládou nebo třeba drobečky sušenek. Spoustu dalších nápadů najdete v tipech pod receptem. A pokud potřebujete extra bílkoviny, do jogurtu přimíchejte odměrku proteinu. Když použijete prášek s příchutí, jogurt ani nebude třeba doslazovat.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Mrazený jogurt (Frozen yogurt bark)

Potřebujete:

  • 300 g 10% řeckého jogurtu
  • 2 lžíce javorového sirupu či medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce ořechového másla
  • 2 hrsti ovoce

Pro více bílkovin přidejte:

  • 30 g proteinu

Čím lze posypat:

  • Drobky lyofilizovaného ovoce
  • Granola, cereálie
  • Sekaná čokoláda
  • Ořechy, kokos, mandlové lupínky
  • Nadrobené sušenky nebo zbytky brownie
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Pekáček, který se vám vejde do mrazáku, vyložte pečicím papírem. Tučný jogurt dle chuti oslaďte, vmíchejte vanilku a případně protein a rozetřete v centimetrové až 1,5cm vrstvě na papír.
  2. Pokapejte ořechovým krémem, lžící vytvořte mramorování a posypejte ovocem. Drobné kousky jako borůvky nechte vcelku, jiné pokrájejte, aby ho nebyly moc velké kusy, které půjdou po zamrazení špatně kousat.
  3. Posypejte drobečky lyofilizovaného ovoce, pro křupnutí ještě třeba nasekanými ořechy či čokoládou, mandlovými lupínky, granolou, nadrobenými sušenkami nebo oblíbenými cereáliemi a dejte asi na tři hodiny – nebo až jogurt ztuhne – do mrazáku.
  4. Zmrazený jogurt odlepte od papíru, pokrájejte na menší kusy, a co nesníte, vraťte v zipovém sáčku nebo dobře těsnící dóze urychleně zpátky do mrazáku.
  5. Mrazený jogurt je nejlepší první tři dny, ale vydrží klidně měsíc.

Tipy & triky

  • Nenechte se zlákat nízkotučným jogurtem – plnotučný bude i po zmrazení sladší, chutnější a neztuhne na kus ledu jako ten odtučněný.
  • Pro více bílkovin do jogurtu vmíchejte proteinový prášek, ty s příchutí ho zároveň osladí a dezert si vystačí zcela bez cukru.
  • Ovoce klidně použijte již mrazené nebo lyofilizované. Perfektně tak zužitkujete i drobečky mrazem sušeného ovoce, které vám zůstaly na dně balení.
  • Jestli vám vadí, když kousky rychle tají a máte od nich zašpiněné prsty, zamrazený jogurt nalámejte na kousky a rozmixujte na skvělou zdravou zmrzlinu. Podle potřeby zřeďte trochou mléka, ovocné šťávy či jogurtu.
  • Mimo vanilky můžete jogurt dochutit tonkou, citronovou nebo limetovou kůrou a šťávou nebo třeba skořicí.
  • Z ovoce je nejpraktičtější drobné bobulovité jako borůvky, maliny, ostružiny či jahody, ale prima je i mango, meruňky a kiwi.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Zdravý snack místo zmrzliny. Mrazený jogurt vás ochladí i zasytí appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek