Připravte si na následující horké dny do mrazáku osvěžující dezert, který uspokojí vaši touhu po sladkém, ale s mnohem zdravějším a kvalitnějším složením než u kupované zmrzliny. Mrazený jogurt máte za pár minut hotový a pokaždé na něj můžete použít jiné ovoce a dochucení.
Zdravá zmrzlina z jogurtu si vystačí jen s ovocem, ale můžete ji doladit i oříškovým máslem, křupavými cereáliemi, granolou, čokoládou nebo třeba drobečky sušenek. Spoustu dalších nápadů najdete v tipech pod receptem. A pokud potřebujete extra bílkoviny, do jogurtu přimíchejte odměrku proteinu. Když použijete prášek s příchutí, jogurt ani nebude třeba doslazovat.

Mrazený jogurt (Frozen yogurt bark)
Potřebujete:
- 300 g 10% řeckého jogurtu
- 2 lžíce javorového sirupu či medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce ořechového másla
- 2 hrsti ovoce
Pro více bílkovin přidejte:
- 30 g proteinu
Čím lze posypat:
- Drobky lyofilizovaného ovoce
- Granola, cereálie
- Sekaná čokoláda
- Ořechy, kokos, mandlové lupínky
- Nadrobené sušenky nebo zbytky brownie

Postup
- Pekáček, který se vám vejde do mrazáku, vyložte pečicím papírem. Tučný jogurt dle chuti oslaďte, vmíchejte vanilku a případně protein a rozetřete v centimetrové až 1,5cm vrstvě na papír.
- Pokapejte ořechovým krémem, lžící vytvořte mramorování a posypejte ovocem. Drobné kousky jako borůvky nechte vcelku, jiné pokrájejte, aby ho nebyly moc velké kusy, které půjdou po zamrazení špatně kousat.
- Posypejte drobečky lyofilizovaného ovoce, pro křupnutí ještě třeba nasekanými ořechy či čokoládou, mandlovými lupínky, granolou, nadrobenými sušenkami nebo oblíbenými cereáliemi a dejte asi na tři hodiny – nebo až jogurt ztuhne – do mrazáku.
- Zmrazený jogurt odlepte od papíru, pokrájejte na menší kusy, a co nesníte, vraťte v zipovém sáčku nebo dobře těsnící dóze urychleně zpátky do mrazáku.
- Mrazený jogurt je nejlepší první tři dny, ale vydrží klidně měsíc.
Tipy & triky
- Nenechte se zlákat nízkotučným jogurtem – plnotučný bude i po zmrazení sladší, chutnější a neztuhne na kus ledu jako ten odtučněný.
- Pro více bílkovin do jogurtu vmíchejte proteinový prášek, ty s příchutí ho zároveň osladí a dezert si vystačí zcela bez cukru.
- Ovoce klidně použijte již mrazené nebo lyofilizované. Perfektně tak zužitkujete i drobečky mrazem sušeného ovoce, které vám zůstaly na dně balení.
- Jestli vám vadí, když kousky rychle tají a máte od nich zašpiněné prsty, zamrazený jogurt nalámejte na kousky a rozmixujte na skvělou zdravou zmrzlinu. Podle potřeby zřeďte trochou mléka, ovocné šťávy či jogurtu.
- Mimo vanilky můžete jogurt dochutit tonkou, citronovou nebo limetovou kůrou a šťávou nebo třeba skořicí.
- Z ovoce je nejpraktičtější drobné bobulovité jako borůvky, maliny, ostružiny či jahody, ale prima je i mango, meruňky a kiwi.

The post Zdravý snack místo zmrzliny. Mrazený jogurt vás ochladí i zasytí appeared first on Forbes.