A těmi zelenými zázraky jsou pochopitelně myšleny bylinky a řasy, kterých japonská kuchyně hojně využívá. Toto jsou některé z nejznámějších.
DÁLE ČTĚTE: MAPA. Kam na oběd do stovky? Láká tradiční hanácká specialita či krabičky v pražském Karlíně
Mibuna
Jemné lístky s příjemnou chutí se dají snadno pěstovat i v domácím prostředí ze semínek. Otrhávají se jednolité lístky, a když přeroste, může se využít jako špenát. Listy jsou ceněny pro vysoký obsah vitaminu C, draslíku a vápníku.
Perila
Díky lehce štiplavé chuti funguje v salátu jako bylinka. Její síla je v takzvaném „3× anti“: Má antibakteriální, antiseptické a výrazné antioxidační účinky. Dokáže snižovat produkci histaminu, látky odpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci organismu na venkovní podněty.
Mizuna
Vypadá jako rukola, ale chutná jako hořčice. Je plná živin a má nízký obsah kalorií. Díky vysokému obsahu vitaminů A a C udržuje silný imunitní systém. Kromě toho v sobě má také vitamin K, vápník a železo. Mizuna je bohatá na antioxidanty včetně beta-karotenu, který podporuje zdraví očí a srdce. Další výhoda? Vypěstujete ji ze semen a roste opravdu rychle.
Wakame
Spolu s nori a kombu je jednou z nejoblíbenějších mořských řas v japonské kuchyni. Je to doslova zásobárna vitamínů a minerálů. Obsahuje mimo jiné vysoký díl jódu, který potřebujeme pro správnou funkci štítné žlázy. Kromě toho má řasa pozitivní vliv na udržení správného krevního tlaku, pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu.
Řasa je u nás dostupná především jako mražená, nejlépe chutná se sezamovým olejem a semínky, sójovou omáčkou a špetkou chilli.
- People Management Forum je největší HR sdružení v ČR.
- Více než 30 let pomáhá měnit přítomnost i budoucnost HR.
- Vydává časopis HR forum plný inspirace, jak rozvíjet a vést druhé i sami sebe.
- Ukázkové číslo časopisu na https://hrforum.munipolis.cz/p/aktualni-cislo
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rázné řešení drahých potravin: Omezme slevy, navrhují potravináři. Obchodníci se bouří