22. červnaSvátek má Venku je 13 °C, Jasno

Zelené zdraví z východu: Japonci přišli na to, jak žít dlouho a spokojeně. Podívejte se, proč

CNN Prima News Před 4 hodinami

A těmi zelenými zázraky jsou pochopitelně myšleny bylinky a řasy, kterých japonská kuchyně hojně využívá. Toto jsou některé z nejznámějších.

DÁLE ČTĚTE: MAPA. Kam na oběd do stovky? Láká tradiční hanácká specialita či krabičky v pražském Karlíně

Mibuna

Jemné lístky s příjemnou chutí se dají snadno pěstovat i v domácím prostředí ze semínek. Otrhávají se jednolité lístky, a když přeroste, může se využít jako špenát. Listy jsou ceněny pro vysoký obsah vitaminu C, draslíku a vápníku.

Perila

Díky lehce štiplavé chuti funguje v salátu jako bylinka. Její síla je v takzvaném „3× anti“: Má antibakteriální, antiseptické a výrazné antioxidační účinky. Dokáže snižovat produkci histaminu, látky odpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci organismu na venkovní podněty.

Mizuna

Vypadá jako rukola, ale chutná jako hořčice. Je plná živin a má nízký obsah kalorií. Díky vysokému obsahu vitaminů A a C udržuje silný imunitní systém. Kromě toho v sobě má také vitamin K, vápník a železo. Mizuna je bohatá na antioxidanty včetně beta-karotenu, který podporuje zdraví očí a srdce. Další výhoda? Vypěstujete ji ze semen a roste opravdu rychle.

Wakame

Spolu s nori a kombu je jednou z nejoblíbenějších mořských řas v japonské kuchyni. Je to doslova zásobárna vitamínů a minerálů. Obsahuje mimo jiné vysoký díl jódu, který potřebujeme pro správnou funkci štítné žlázy. Kromě toho má řasa pozitivní vliv na udržení správného krevního tlaku, pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu.

Řasa je u nás dostupná především jako mražená, nejlépe chutná se sezamovým olejem a semínky, sójovou omáčkou a špetkou chilli.

  • Více než 30 let pomáhá měnit přítomnost i budoucnost HR.
  • Vydává časopis HR forum plný inspirace, jak rozvíjet a vést druhé i sami sebe.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rázné řešení drahých potravin: Omezme slevy, navrhují potravináři. Obchodníci se bouří

Pokračovat na celý článek