Využijte sezonu cuket a obohaťte jejich úžasnou vláčností bezlepkové mandlové řezy. Cuketu v těstě ani nezaznamenáte, pokud o ní nevíte.
Cuketový koláč na plech díky mandlové a ovesné mouce bez lepku potěší i celiaky. Bezlepkové těsto je náramně provoněné mandlemi i vanilkou a láká k okamžitému zakrojení. Po vychladnutí řezy potřete nadýchaným máslovým krémem se svěží chutí citronu a mákem.

Bezlepkové cuketové řezy s mandlemi a máslovým citronovým krémem
Na formu 24 × 24 centimetrů potřebujete:
- 300 g cukety
- 2 vejce
- 120 g medu
- 160 g jogurtu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- pár kapek mandlového extraktu
- 40 ml citronové šťávy
- kůru z 1 bio citronu
- 160 g jemné mandlové mouky
- 100 g ovesné mouky
- 1 lžičku jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
Na citronový krém s mákem:
- 110 g másla pokojové teploty
- 90 g moučkového cukru
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžičku kůry z bio citronu
- pár kapek vanilkového extraktu
- 1 lžičku celého máku
Na ozdobu:
- plátky citronu
- mandlové lupínky
- (citronovou) mátu

Postup
- Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a dejte do cedníku. Zčásti odkapanou cuketu poté ještě důkladně v rukách nebo přes utěrku vyždímejte.
- V míse rozmíchejte vejce s medem, jogurtem, extraktem z vanilky a mandlí, citronovou šťávou a kůrou. V jiné míse smíchejte obě mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva a špetku soli.
- Obě směsi spojte a vmíchejte rovněž vyždímanou cuketu. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Pro urovnání povrchu formou lehce zatřeste a pečte při 175 °C asi 30 minut dozlatova. Na konci pečení proveďte test špejlí. Nechte zcela vychladnout.
- Změklé máslo vyšlehejte s prosátým moučkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou, vanilkou a mákem do světlého nadýchaného krému.
- Kdyby byl krém příliš řídký, dejte ho na chvilku do lednice. Poté jej namažte na vychladlý moučník. Ostrým nožem rozkrájejte asi na 25 kousků. Řezy ozdobte kousky citronu, mandlovými lupínky a lístky máty.
Tipy & triky
- Pokud připravujete moučník pro celiaky, ujistěte se, že používáte ovesnou mouku i kypřicí prášek bez lepku.
- Z cuket vykouzlíte spoustu skvělých sladkých i slaných receptů, hodí se do těstovin, koláčů i snídaní.

The post Zeleninu v něm nepoznáte. Vláčný cuketový koláč je navíc bez lepku appeared first on Forbes.