Úterý 22. červenceSvátek má Venku je 23 °C, Skoro Zataženo

Zeleninu v něm nepoznáte. Vláčný cuketový koláč je navíc bez lepku

Forbes Před 9 hodinami

Využijte sezonu cuket a obohaťte jejich úžasnou vláčností bezlepkové mandlové řezy. Cuketu v těstě ani nezaznamenáte, pokud o ní nevíte.

Cuketový koláč na plech díky mandlové a ovesné mouce bez lepku potěší i celiaky. Bezlepkové těsto je náramně provoněné mandlemi i vanilkou a láká k okamžitému zakrojení. Po vychladnutí řezy potřete nadýchaným máslovým krémem se svěží chutí citronu a mákem.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Bezlepkové cuketové řezy s mandlemi a máslovým citronovým krémem

Na formu 24 × 24 centimetrů potřebujete:

  • 300 g cukety
  • 2 vejce
  • 120 g medu
  • 160 g jogurtu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • pár kapek mandlového extraktu
  • 40 ml citronové šťávy
  • kůru z 1 bio citronu
  • 160 g jemné mandlové mouky
  • 100 g ovesné mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli

Na citronový krém s mákem:

  • 110 g másla pokojové teploty
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžičku kůry z bio citronu
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 1 lžičku celého máku

Na ozdobu:

  • plátky citronu
  • mandlové lupínky
  • (citronovou) mátu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a dejte do cedníku. Zčásti odkapanou cuketu poté ještě důkladně v rukách nebo přes utěrku vyždímejte.
  2. V míse rozmíchejte vejce s medem, jogurtem, extraktem z vanilky a mandlí, citronovou šťávou a kůrou. V jiné míse smíchejte obě mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva a špetku soli.
  3. Obě směsi spojte a vmíchejte rovněž vyždímanou cuketu. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Pro urovnání povrchu formou lehce zatřeste a pečte při 175 °C asi 30 minut dozlatova. Na konci pečení proveďte test špejlí. Nechte zcela vychladnout.
  4. Změklé máslo vyšlehejte s prosátým moučkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou, vanilkou a mákem do světlého nadýchaného krému.
  5. Kdyby byl krém příliš řídký, dejte ho na chvilku do lednice. Poté jej namažte na vychladlý moučník. Ostrým nožem rozkrájejte asi na 25 kousků. Řezy ozdobte kousky citronu, mandlovými lupínky a lístky máty.

Tipy & triky

  • Pokud připravujete moučník pro celiaky, ujistěte se, že používáte ovesnou mouku i kypřicí prášek bez lepku.
  • Z cuket vykouzlíte spoustu skvělých sladkých i slaných receptů, hodí se do těstovin, koláčů i snídaní.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Zeleninu v něm nepoznáte. Vláčný cuketový koláč je navíc bez lepku appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek