Středa 25. červnaSvátek má Venku je 28 °C, Skoro Zataženo

Zkroťte vedro. Osvěžující domácí ledový čaj ve třech variantách

Forbes Před 7 hodinami

Velkou výhodou domácích ledových čajů je jejich variabilita a možnost použít opravdu kvalitní suroviny. Jako základ můžete použít čaj černý, zelený, bylinkový i ovocný, který si navíc pohodlně připravíte předem a pak už ho jen doplníte bylinkami a čerstvým ovocem. Také cukru či jiného sladidla si dáte jen tolik, kolik potřebujete. Což je, na rozdíl od přeslazených studených čajů z obchodu, příjemná změna. 

Domácí iced tea: zázvorový ledový čaj s citronem a kardamomem

Na 2 sklenice potřebujete:

  • 100 + 500 ml vroucí vody
  • Cca 3 cm čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 5 lusků kardamomu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • Čerstvá máta
  • Plátky citronu
  • Led

Postup

  1. Předem si připravte jednoduchý zázvorový sirup. V malém hrnci přiveďte k varu asi 100 ml vody s cukrem, nasekaným čerstvým zázvorem a kardamomem. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí, a vařte asi 4 minuty. Sejměte ho z plotýnky a sceďte.
  2. Ve velkém džbánu smíchejte 500 ml horké vody, připravený zázvorový sirup a citronovou šťávu. Dobře promíchejte a dejte do lednice. 
  3. Při podávání naplňte sklenice ledem a doplňte zázvorovým čajem. Drink ozdobte čerstvou mátou a citronem.
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Domácí broskvový ledový čaj s heřmánkem

Na 2 sklenice potřebujete:

  • 2 sáčky heřmánkového čaje
  • 500 ml vroucí vody
  • 3 broskve
  • 50 ml agávového sirupu
  • Plátky limetky
  • Led

Postup

  1. Vylouhujte sáčky heřmánkového čaje v horké vodě po dobu asi pěti minut a poté čaj nechte vychladnout.
  2. Měkké zralé broskve oloupejte a dužinu rozmačkejte nebo rozmixujte s agávovým sirupem. 
  3. Ve sklenicích s ledem smíchejte broskvové pyré a vychladlý heřmánkový čaj. Dobře promíchejte a podávejte s plátkem limetky.
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Zelený ledový čaj s jahodami a meduňkou

Na 2 sklenice potřebujete:

  • 2 sáčky zeleného čaje 
  • 500 ml horké vody (max. 75 °C)
  • 150 g jahod
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 3 až 4 lžíce hnědého cukru či medu
  • Čerstvá meduňka
  • Led

Postup

  1. Zelený čaj zalijte horkou (ne však vroucí) vodou a nechte ho cca 3 minuty louhovat. Pak ho nechte vychladnout.
  2. Jahody rozmačkejte nebo rozmixujte a zamíchejte je s limetkovou šťávou a hnědým cukrem. 
  3. Do sklenic s ledem nandejte díl jahodového pyré a sklenici doplňte studeným zeleným čajem. Zamíchejte barovou lžící a podávejte se snítkou meduňky. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Zkroťte vedro. Osvěžující domácí ledový čaj ve třech variantách appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek