Zapomeňte na vaření. Ajoblanco, lehká studená polévka z Andalusie, se obejde bez sporáku i bez rajčat. Stačí pár základních surovin, mixér a pět minut času. Krémová konzistence vás přitom zasytí a toto bílé gazpacho si dají i vegani.
Ajo blanco je osvěžující španělská polévka (a že Španělé o nutnosti chladit něco vědí!), do které zužitkujete i starší pečivo a v horku potěší víc než jakýkoli vývar. A možná vás překvapí, že právě tahle polévka byla původní verzí andaluského gazpacha – bez rajčat, jen s chlebem, olivovým olejem, česnekem a mandlemi. Zkrátka ze surovin, které byly v dané oblasti vždy po ruce.

Španělská studená polévka z chleba a mandlí (Ajoblanco Malagueño)
Na 4 porce potřebujete:
- 200 g včerejšího pečiva (bílá bagety, ciabatta)
- 1 l vody
- 200 g oloupaných mandlí
- 2 stroužky česneku
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 2 až 3 lžíce octa (sherry, vinný nebo jablečný)
- 1 lžička soli
K podávání:
- Hroznové víno, žlutý meloun, Jamón Ibérico

Postup
- Pečivo (tradičně se dává jen střídka bez kůrky, ale když máte dobrý mixér, nebojte se dát i tu) natrhejte, v mixéru zalijte vodou a ideálně nechte asi 20 minut změknout.
- Přidejte mandle, česnek, sůl a dvě lžíce jemného octa a rozmixujte na co nejhladší krém. Během mixování pak přilévejte olej, až vznikne krásně krémová polévka. Ochutnejte a případně dochuťte další solí či octem.
- Nechte vychladit nebo rovnou podávejte a to zakápnuté olivovým olejem a ozdobené ovocem, španělskou šunkou nebo mandlovými lupínky.
Tipy & triky
- Část vody nahraďte mandlovým nebo kravským mlékem. Polévka bude sytější a jemnější.
- Pro extra chladivý efekt ajo blanco posypejte vinnou granitou – kuličky hroznů stačí zamrazit a poté nastrouhat na jemném struhadle.
- Španělé o vedru a způsobech, jak s ním bojovat, něco vědí. Vyzkoušejte i moje oblíbené Salmorejo cordobés nebo klasické gazpacho. Starší pečivo skvěle zužitkujete také do italského rajčatového salátu panzanella.

The post Ajo blanco. Bílé gazpacho, co chladí jako ledová sprcha appeared first on Forbes.