Nemůžete se rozhodnout mezi borůvkovým koláčem a tiramisu? Vůbec nevadí. Tohle fialové tiramisu zvládne obojí – ovocnou šťavnatost i krémovou klasiku.
Borůvkové tiramisu je svěží letní varianta slavného italského dezertu. Piškoty se nenamáčí do kávy, ale do borůvkové šťávy, která jim dodá krásně fialovou barvu a příjemnou ovocnou kyselost, jež skvěle vyvažuje sladký mascarpone krém. Celý dezert je lehký, jemně nakyslý a zároveň bohatě krémový.
Je velmi důležité nechat tiramisu řádně odležet, protože jen tak bude chutnat opravdu skvěle. Čím déle bude odleželé, tím bude lepší! Pokud neholdujete syrovým vajíčkům, můžete je vyšlehat v páře.
Borůvkové tiramisu
Na pekáček o rozměru cca 20 × 10 cm potřebujete:
- 700 g lesních borůvek
- 150 g krupicového cukru
- 5 vajec
- 500 g mascarpone
- ½ lžičky mleté vanilky
- cca 20 cukrářských piškotů
- 20 ml Amaretta
- Lyofilizované borůvky (prášek)

Postup
- Borůvky nasypte do kastrůlku spolu s 50 g krupicového cukru a začněte pomalu zahřívat, dokud borůvky kompletně nezměknou, trvá to cca 5 minut. Směs odstavte z plotny a přeceďte před sítko, borůvky řádně vymačkejte, aby pustily co nejvíce šťávy a vám zůstala pouze sušší směs. Šťávu smíchejte s Amarettem a dejte prozatím stranou, budete ji potřebovat na namáčení piškotů, obojí nechte vychladnout.
- Připravte si pekáček o rozměru cca 20 x 10 cm. Oddělte žloutky od bílků a žloutky v míse společně se zbylým cukrem vyšlehejte do světle žluté pěny. K vyšlehaným žloutkům přišlehejte mascarpone a lžíci až dvě borůvkové šťávy. Ve druhé míse vyšlehejte tuhý sníh z bílků, poté ho opatrně zapracujte do mascarpone krému. S krémem pracujte lehce, abyste neporušili vzduchové bublinky a krém zůstal krásně nadýchaný.
- Cukrářské piškoty po jednom namáčejte do borůvkové šťávy a vyskládejte je na dno pekáče vedle sebe. Přidejte cca polovinu vymačkaných borůvek a pomažte polovinou mascarpone krému. Celý proces opakujte i s druhou vrstvou, vršek tiramisu můžete také ozdobit pomocí cukrářského sáčku. Dejte přes noc odležet do lednice.
- Před podáváním polijte zbylou borůvkovou šťávou a posypte prachem z lyofilizovaných borůvek.

The post Borůvkové tiramisu aneb fialová verze italské legendy appeared first on Forbes.