Pondělí 07. červenceSvátek má Venku je 22 °C, Skoro Zataženo

Bramborová polévka, co vytáhne rukolu ze salátu

Forbes Před 8 hodinami

Rukola zdaleka nepatří jen do salátu. V zeleninové polévce dostane prostor ukázat, co umí, a dodá bramborovému krému svěží říz i zajímavou hloubku.

Rukolová polévka je ideální způsob, jak využít tuto aromatickou listovou zeleninu jinak než obvykle. Je rychlá, jednoduchá, ale chuťově výrazná – svěží po bylinkách, štiplavá po rukole a zjemněná smetanou. Pro dodání bílkovin můžete přidat fazole, které se postarají také o porci vlákniny, či pošírované vejce nebo parmezán.

Bramborový krém se smetanou a rukolou

Na 4 porce potřebujete:

  • 120 g rukoly
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 3 malé brambory
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 140 g smetany ke šlehání
  • hrst hladkolisté petrželky
  • hrst bazalky
  • ⅓ lžičky muškátového oříšku
  • sůl & pepř
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky, cibuli nadrobno, česnek na tenké plátky a řapíkatý celer na malé kousky. Rozpalte hrnec, jakmile je horký, přidejte olej a nechte ho pár sekund rozehřát.
  2. Do horkého oleje nasypte cibuli a za občasného promíchání nechte zesklovatět. Přidejte česnek a řapíkatý celer a dále opékejte několik minut dozlatova. Zalijte vývarem, přisypte brambory a přiklopte pokličkou. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a nechte mírně vařit cca 20 minut, dokud brambory kompletně nezměknou.
  3. Jakmile je zelenina měkká, přelijte celý obsah hrnce do mixéru, přidejte rukolu, bazalku a hladkolistou petrželku a rozmixujte do hladké zelené polévky. Přelijte ji zpět do hrnce, přilijte smetanu a minutu prohřejte.
  4. Zeleninovou polévku podávejte ozdobenou trochou smetany, rukoly a bazalky, můžete přidat i opečené krutony.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Bramborová polévka, co vytáhne rukolu ze salátu appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek