Rukola zdaleka nepatří jen do salátu. V zeleninové polévce dostane prostor ukázat, co umí, a dodá bramborovému krému svěží říz i zajímavou hloubku.
Rukolová polévka je ideální způsob, jak využít tuto aromatickou listovou zeleninu jinak než obvykle. Je rychlá, jednoduchá, ale chuťově výrazná – svěží po bylinkách, štiplavá po rukole a zjemněná smetanou. Pro dodání bílkovin můžete přidat fazole, které se postarají také o porci vlákniny, či pošírované vejce nebo parmezán.
Bramborový krém se smetanou a rukolou
Na 4 porce potřebujete:
- 120 g rukoly
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 3 malé brambory
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- 140 g smetany ke šlehání
- hrst hladkolisté petrželky
- hrst bazalky
- ⅓ lžičky muškátového oříšku
- sůl & pepř

Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky, cibuli nadrobno, česnek na tenké plátky a řapíkatý celer na malé kousky. Rozpalte hrnec, jakmile je horký, přidejte olej a nechte ho pár sekund rozehřát.
- Do horkého oleje nasypte cibuli a za občasného promíchání nechte zesklovatět. Přidejte česnek a řapíkatý celer a dále opékejte několik minut dozlatova. Zalijte vývarem, přisypte brambory a přiklopte pokličkou. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a nechte mírně vařit cca 20 minut, dokud brambory kompletně nezměknou.
- Jakmile je zelenina měkká, přelijte celý obsah hrnce do mixéru, přidejte rukolu, bazalku a hladkolistou petrželku a rozmixujte do hladké zelené polévky. Přelijte ji zpět do hrnce, přilijte smetanu a minutu prohřejte.
- Zeleninovou polévku podávejte ozdobenou trochou smetany, rukoly a bazalky, můžete přidat i opečené krutony.

The post Bramborová polévka, co vytáhne rukolu ze salátu appeared first on Forbes.