Sobota 02. srpnaSvátek má Venku je 22 °C, Oblačno

Cukr je jako heroin. Jezme lokální a sezonní potraviny, říká odbornice na mikrobiom

Forbes Před 22 hodinami

Slovo mikrobiom před pár lety zažilo boom. Jak na mikroorganismy v těle vyzrát? „Mikrobiom rovná se zdravý život a zdravý člověk, ale cesta k němu je nesmírně složitá,“ říká Gertruda Čápová, specialistka v oboru pneumologie, imunologie a alergologie a odbornice na spánkovou medicínu.

K tématu mikrobiomu se dostala už v devadesátých letech. Jako pneumoložka se setkávala s lidmi s dráždivým kašlem a zjistila, že jeho častou příčinou je reflux. Postupně se zaměřovala i na histaminovou intoleranci a její pohled na potravinové intolerance se dále rozšiřoval.

Střevní mikrobiom je podle ní výsledkem toho, jak žijeme, co jíme a jak spíme. Základ pro něj vzniká už při těhotenství. „Dále samozřejmě velmi záleží na stravě. Dokonce se říká, že u dětí do šesti let jsou střeva hlavní mozek a až pak začíná být hlavní mozek právě mozek,“ říká lékařka působící v Centru pohybové medicíny Pavla Koláře.

Velká konzumace bílého pečiva nebo cukru naopak vede k jeho výraznému zhoršení. „To jsou děti, které trpí autismem nebo jsou takzvaně neposlušné, nesoustředí se, jsou agresivní nebo špatně spí,“ říká. „Už se dokonce tvrdí, že cukr je něco jako heroin. Vzniká závislost heroinového typu a mozek to vyžaduje,“ upozorňuje.

Od dětského věku jsme navíc podle ní pod podvědomým tlakem, stresem a tlakem na výkon, což má vliv na neurovegetativní systém. Jídlo by se podle ní mělo jíst pomalu, vnímá stolování jako slavnost a alespoň půlhodinku je dobré se na něj soustředit.

„Když vidím, jak mají lidé v ruce za pochodu párek v rohlíku, nebo dokonce nějakou misku se salátem, tak vám můžu garantovat, že opravdu zdraví nebudou,“ říká.

Velkou kapitolou je kvalita a původ potravin. „Člověk musí velice dbát na to, kde si co kupuje. Svým pacientům radím, aby si potraviny nekupovali v nákupních centrech, ale spíše z menších farem,“ říká.

Odrazuje také například od hydroponického pěstování potravin a konzumace například jahod, borůvek nebo malin mimo sezonu. „Bohužel se dnes potraviny upravují a konzervují tak, že se na vás i za týden budou usmívat, ale je to plné chemie,“ říká.

Jak správně jíst? Jak zjistit stav svého mikrobiomu? Jak jeho kondice (ne)přispívá longevity? Dozvíte se v novém díle podcastu Jak být lepší!

The post Cukr je jako heroin. Jezme lokální a sezonní potraviny, říká odbornice na mikrobiom appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek