Pondělí 09. červnaSvátek má Venku je 15 °C, Oblačno

Francouzi zkrátka umí. Vyzkoušejte bílý chřest s vtipnou omáčkou Gribiche

Forbes Před 5 hodinami

Chřest s holandskou omáčkou nebo máslovou strouhankou je ověřená klasika, ale zkuste pro jednou něco méně známého. Tradiční francouzská omáčka Gribiche je plná chuti bylinek, okurek a pikantní hořčice. Základ ovšem, trochu nezvykle, tvoří uvařená vejce. 

Tuto studenou omáčku můžete kromě bílého chřestu podávat i s ranými bramborami, kuřecím masem či lososem. Inspirací mi u receptu byl návod na Gribiche z blogu La cuisine de Geraldiné. 

Vařený bílý chřest & francouzská omáčka Gribiche

Na 2 porce potřebujete: 

  • 12 bílých chřestových stonků
  • 1 polévková lžíce soli
  • ½ citronu
  • ½ čajové lžičky cukru

Na omáčku Gribiche:

  • 3 vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička vinného octa
  • 2 lžíce drobných kaparů
  • 4 mini kyselé okurky (cornichons)
  • 1 lžíce pažitky
  • 1 lžíce petrželky
  • Sůl & pepř
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup 

  1. Vejce pokojové teploty vložte opatrně do hrnce s vroucí vodou a vařte je 8 minut. Poté je ihned zchlaďte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
  2. Vejce oloupejte a rozkrojte je napůl. Vyjměte tekuté žloutky a dejte je do misky. Bílky nahrubo nasekejte a dejte stranou.
  3. Ke žloutků přidejte dijonskou hořčici, osolte je a opepřete. Směs utřete dohladka a poté za stálého šlehání ruční metlou pomalu po troškách přilévejte olej, aby vznikla majonézová směs.
  4. Do ní přidejte bílky, vinný ocet, kapary, nasekané okurky a pažitku s petrželkou. Omáčku ochutnejte a znovu osolte a opepřete. Před podáváním ji nechte vychladit v lednici.
  5. Bílý chřest oloupejte a tvrdé konce odřízněte.
  6. Do většího hrnce s vodou dejte sůl, citron a cukr. Oloupané stonky chřestu dejte do vody, aby hlavičky byly nad hladinou. Ty jsou velmi křehké a stačí, když se tepelně upraví jen vzlínáním vroucí vody. Chřest vařte 12 až 15 minut, vyzkoušejte špičkou nože, zda-li je měkký.
  7. Uvařený chřest vyndejte z hrnce, osušte a servírujte ho přelitý omáčkou Gribiche. Každou porci můžete posypat sekanou pažitkou a čerstvě mletým pepřem. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

The post Francouzi zkrátka umí. Vyzkoušejte bílý chřest s vtipnou omáčkou Gribiche appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek