Chřest s holandskou omáčkou nebo máslovou strouhankou je ověřená klasika, ale zkuste pro jednou něco méně známého. Tradiční francouzská omáčka Gribiche je plná chuti bylinek, okurek a pikantní hořčice. Základ ovšem, trochu nezvykle, tvoří uvařená vejce.
Tuto studenou omáčku můžete kromě bílého chřestu podávat i s ranými bramborami, kuřecím masem či lososem. Inspirací mi u receptu byl návod na Gribiche z blogu La cuisine de Geraldiné.
Vařený bílý chřest & francouzská omáčka Gribiche
Na 2 porce potřebujete:
- 12 bílých chřestových stonků
- 1 polévková lžíce soli
- ½ citronu
- ½ čajové lžičky cukru
Na omáčku Gribiche:
- 3 vejce
- 1 lžička dijonské hořčice
- 200 ml slunečnicového oleje
- 1 lžička vinného octa
- 2 lžíce drobných kaparů
- 4 mini kyselé okurky (cornichons)
- 1 lžíce pažitky
- 1 lžíce petrželky
- Sůl & pepř

Postup
- Vejce pokojové teploty vložte opatrně do hrnce s vroucí vodou a vařte je 8 minut. Poté je ihned zchlaďte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
- Vejce oloupejte a rozkrojte je napůl. Vyjměte tekuté žloutky a dejte je do misky. Bílky nahrubo nasekejte a dejte stranou.
- Ke žloutků přidejte dijonskou hořčici, osolte je a opepřete. Směs utřete dohladka a poté za stálého šlehání ruční metlou pomalu po troškách přilévejte olej, aby vznikla majonézová směs.
- Do ní přidejte bílky, vinný ocet, kapary, nasekané okurky a pažitku s petrželkou. Omáčku ochutnejte a znovu osolte a opepřete. Před podáváním ji nechte vychladit v lednici.
- Bílý chřest oloupejte a tvrdé konce odřízněte.
- Do většího hrnce s vodou dejte sůl, citron a cukr. Oloupané stonky chřestu dejte do vody, aby hlavičky byly nad hladinou. Ty jsou velmi křehké a stačí, když se tepelně upraví jen vzlínáním vroucí vody. Chřest vařte 12 až 15 minut, vyzkoušejte špičkou nože, zda-li je měkký.
- Uvařený chřest vyndejte z hrnce, osušte a servírujte ho přelitý omáčkou Gribiche. Každou porci můžete posypat sekanou pažitkou a čerstvě mletým pepřem.

The post Francouzi zkrátka umí. Vyzkoušejte bílý chřest s vtipnou omáčkou Gribiche appeared first on Forbes.