Česká gastronomie se podle Kastnera i Kovandy ještě nevzpamatovala z covidového období a následné inflační krize. Obzvláště složitá situace panuje na venkově. „Šedesát korun za pivo může být pro někoho pekelně drahé. Proto si raději koupí plechovku za 15 korun a popíjejí doma a udělají si party v garáži, hasičárně, na hřišti či u někoho doma,“ řekl Kovanda.
ČTĚTE TAKÉ: Míra inflace v EU během listopadu mírně vzrostla, hlásí Eurostat. Jak si stojí Česko?
Podle Kastnera tento úpadek svědčí o tom, že institut hospody v české společnosti eroduje. „Je to mrzuté. Lidé se za covidu naučili popíjet doma a ceny dramaticky vzrostly. Možná by vesnice mohly hospodám odpustit nájemné. Proč by jej starostové měli požadovat, když jim jde o společenský život,“ řekl Kastner.
Kovanda tento návrh nepovažuje za špatný, ale má své pochybnosti o jeho účinnosti. „Pokud to té vesnici prospěje, tak proč ne. Je ale otázka, zda ta úspora srazí ceny natolik, aby se lidé vrátili. Lidé na hospody zkrátka zanevřeli a myslím si, že se situace bude ještě zhoršovat,“ řekl Kovanda.
O něco lepší situace je ve velkých městech. Nejlépe si vede Praha, která se ale podle Kastnera nachází ve výjimečné pozici. „Neustále musím vysvětlovat, že Praha si hraje svoji ligu a nelze podle ní posuzovat, co se děje v české gastronomii. Je zkrátka hodně velká,“ dodal Kastner.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výpověď bez udání důvodu? Asociální, namítl Okamura. Firmy potřebují volnost, oponoval Nový