Sobota 17. květnaSvátek má Venku je 16 °C, Skoro Zataženo

Jídla, která škodí vašemu mozku. Expertka a radí, jak oblíbené pochoutky dostat pod kontrolu

CNN Prima News Před 3 měsíci

„Sacharidy zvyšují hladinu inzulínu a umožňují tak vstup tryptofanu do mozku. Tam pak díky tomu vznikne serotonin, který je naším hormonem dobrého pocitu. První věc, která se stane, je, že nejste nasyceni, takže chcete více stejného jídla. A druhá je, že se tyto potraviny pak stávají docela návykovými,“ vysvětluje Naiduová s tím, že výrobky s vysokým obsahem cukru působí na lidský mozek podobným způsobem jako kokain.

ČTĚTE TAKÉ: Boj proti vánočnímu tloustnutí po česku. Místo kil jsme lehčí o tisíce korun, vysvětlil Kovanda

Vysoká hladina cukru v krvi pak může vést až k mozkové atrofii – tedy poruše a úbytku neuronů v mozku. Jako nejjednodušší řešení se jeví zcela se odstřihnout od těchto potravin. Jenže to má podstatný háček.

„Ve chvíli, kdy si řeknu, že nebudu vůbec jíst to nebo to, můj mozek se tím stane posedlý. Takže to pak později najdu třeba někde v ledničce nebo ve skříňce a sním to celé. Proto doporučuji pravidlo, kterému se říká 80/20,“ vysvětluje Naiduová.

Co je pravidlo 80/20? A jak expertka doporučuje vhodně nahradit nezdravé potraviny tak, aby po nich člověk netoužil? To se dozvíte v reportáži CNN, kterou najdete v úvodním videu tohoto článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi ochutnávali vzorky potravin z domácích a německých obchodů. Rozdíl v kvalitě byl závratný

Pokračovat na celý článek