Není to jen linecké a rohlíčky, existuje i mnoho dalších druhů cukroví, do kterého se přidávají pouze žloutky. A pakliže nejste milovník bílkových omelet, ptáte se možná, jak zbylé bílky využít, aby nepřišly nazmar. Křupavé suchárky s ořechy jsou jedním z chutných způsobů, jak bílky (i zbylé ořechy!) upotřebit.
Máte napečené kokosky, pusinky, laskonky a pořád vám bílky přebývají? Vedle klasického bílkového chlebíčku nebo zamrazení bílků na lednové pečení doporučuji zkusit i křupavé bílkové lupínky s ořechy. Vedle tohoto základního receptu, kde se „těsto“ ničím nedochucuje a vynikne tak čistá chuť ořechů, můžete zkusit i ochucené varianty se skořicí, vanilkou nebo perníkovým kořením. Směs ořechů si můžete zvolit podle sebe – pekanové ořechy, vlašské, kešu, pistácie, mandle či mix zbylých ořechů z předchozího pečení.
Bílkové suchárky s ořechy (cukroví ze zbylých bílků)
Na 1 až 2 plechy potřebujete:
- 4 bílky
- 100 g moučkového cukru
- 110 g hladké mouky
- 150 g ořechů (mix pistácií, vlašských ořechů, mandlí)
Postup
- Bílky vložte do mísy a šlehejte. Ve chvíli, kdy se z bílků začne tvořit bílá pěna, přisypejte část moučkového cukru – stačí lžíce. Dál chvíli šlehejte a přidejte další lžíci cukru. Takto postupně zašlehávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne hustý lesklý sníh.
- K bílkům prosijte mouku, přidejte ořechy a dobře promíchejte.
- Směs uhlaďte do chlebíčkové formy (23×8 cm) vyložené pečicím papírem. Pečte při 170 °C 30 minut, poté troubu vypněte, otevřete ji a chlebíček v ní nechte chladnout. Po cca 20 minutách vyndejte z formy a nechte na mřížce dochladnout. Po zchladnutí přehněte po boku přečnívajícím pečicím papírem a zabalte do mikrotenového sáčku. Nechte 2 dny odležet na chladnějším místě.
- Po odležení rozbalte chlebíček ze sáčku i z papíru a nakrájejte ostrým nožem na tenké, 2 až 3 mm silné plátky. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem a při 120 °C v režimu horkovzduch pečte 30 minut. Nechte na plechu zchladnout.
- Uchovávejte zavřené v krabičce na chladnějším místě a spotřebujte do měsíce.
The post Kam se zbylými bílky? Upečte si křupavé bílkové cukroví s ořechy appeared first on Forbes.











