Oslavte jaro jemným krémovým rizotem s chřestem, který neprocestoval půlku světa. Český chřest je ručně sbíraný, plný vitaminů a bez zbytečných kilometrů. Když je sezona, není co řešit.

Krémové chřestové rizoto s bílým vínem
Na 4 porce potřebujete:
- 500 g zeleného chřestu
- 1 hrst bazalky nebo baby špenátu
- 1 bio citron
- 1 cibule
- 4 lžíce másla (60 g)
- 3 stroužky česneku
- 500 g kulatozrnné rýže
- 150 ml bílého vína
- 1,5 l vývaru (zeleninový, kuřecí)
- Sůl & pepř
- 70 g parmezánu

Postup
- Chřestu ulomte nebo odkrojte tuhé vláknité konce, mělo by stačit odstranit jen 2 až 3 cm. Odkrojte špičky a zbylé stonky nakrájejte na 2cm špalíčky. Ty vhoďte do hrnce s vroucí osolenou vodou, vařte 90 vteřin, přidejte hlavičky a vařte dalších 90 vteřin. Sceďte a propláchněte studenou vodou, aby si chřest uchoval barvu a křupavost.
- Něco přes polovinu stonků rozmixujte s bazalkou, lžící citronové šťávy a asi naběračkou vody z vaření chřestu dohladka.
- V širokém kastrolu (já teď na veškerá jídla „z jednoho hrnce“ používám nepřilnavý Fabini, protože má praktickou poklici a smí i do trouby) rozpusťte polovinu másla, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Vmíchejte nasekaný česnek a rýži a chvíli restujte, až rýže zprůhlední. Zalijte vínem a nechte ho zprudka odpařit.
- Postupně za občasného míchání přilévejte osolený vývar a vařte tak dlouho, až je rýže na skus. Vmíchejte rozmixovaný i nakrájený chřest (pár špiček si můžete nechat na ozdobu), čerstvě mletý pepř, parmezán a zbylé máslo a nechte pár minut dojít.
- Pokud by rizoto bylo příliš husté, zřeďte ho trochou vývaru, dolaďte slanost a podávejte posypané strouhanou citronovou kůrou (ta se k chřestu báječně hodí!), dalším sýrem a odloženými hlavičkami. Ty můžete ohřát na troše másla. Pro extra jarní estetiku přidejte i plátky čerstvých ředkviček.
Jaké přidat bílkoviny:
Jestli chcete do jídla dodat více proteinů, vmíchejte na závěr hrnek mrazeného hrášku nebo edamame. Pokud jíte maso, orestujte pár krevet či kuřecí prsa (nejlépe s kůží!) nebo upečte rybí filet (losos, treska, halibut). Pro vege verzi se hodí sýr halloumi, který stačí jen nakrájet na plátky a opéct na olivovém oleji.
Bezezbytkový vývar z odkrojků a slupek:
Když začnete s přípravou včas, můžete si uvařit jednoduchý vývar z odkrojků zeleniny: odlomené konce chřestu pozvolna asi hodinu vařte spolu s další zeleninou, co máte po ruce (cibule, česnek, mrkev, celer…), a polévkovým kořením (pepř, nové koření, bobkový list a klidně i snítka tymiánu). Použít můžete také vodu, ve které se vařil zbytek chřestu.

The post Když jaro křupe. Krémové rizoto s českým chřestem appeared first on Forbes.