Pokud hledáte místo, které nemusí mít pět hvězdiček, a přesto bude unikátní, tohle je ono. Jmenuje se Hlučov a nabízí gastronomický zážitek a pozoruhodný podnikatelský příběh k tomu.
Hlučov je vesnička asi hodinu severně od Prahy s pouhými šesti domy uprostřed chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj. Je obklopená lesy a pískovcovými skalami a už když sem pojedete, budete se kochat okolní krajinou a rybníky.
Donedávna tady nebyla elektřina ani zavedená voda. Až do roku 2018, kdy se manželé Lucie Buhlová a Erik Houben zamilovali do tří dřevěných chaloupek uprostřed ničeho a během několika let je proměnili v penzion a restauraci.
Ani jeden z nich nemá zkušenosti z gastronomie. Buhlová se v sedmi letech přestěhovala s matkou a sestrou do Nizozemska, kde se s Houbenem seznámila na střední škole. Vystudovala religionistiku a pracovala jako úřednice azylové politiky na nizozemském ministerstvu vnitra, Houben měl dlouholetou právní praxi.
Během pandemie se rozhodli si otevřít penzion s restaurací, který si vysnili. „V Nizozemsku se nám podařilo vydělat dost na to, abychom mohli do konce života dělat opravdu jen to, co nás baví,“ vysvětlují manželé, kteří ideální nemovitost hledali asi sedm let a na Hlučov narazili náhodou.
Na svém kontě už mají rozsáhlou rekonstrukci mlýna v Nizozemsku, kde bydleli, a tak trochu věděli, do čeho jdou. Kompletní rekonstrukce roubenek spadajících do památkové péče, nebo spíš restaurování původních prvků, trvala tři roky a stála kolem pětadvaceti milionů.
„Během rekonstrukce jsme bydleli v každé místnosti tří domů, což nám dalo příležitost věnovat se detailům ze všech úhlů,” popisují svůj přístup.
A výsledek je znát. Kde to bylo možné, zachovali původní prvky, citlivě začlenili spoustu detailů včetně starého nádobí a obrazů. Tady na vás dýchá genius loci. „Nemáme děti, ale o tohle místo se staráme tak, že se zachová minimálně pro další tři generace,“ říká Heuben.
Adresa: Kokořínský Důl 58, Kokořín
Otevírací doba: čtvrtek 17–20, pátek 18–22, sobota 11:30–15:00, 18–22, neděle 11:30–15:00
Hlavní a nejstarší roubenka, ve které se nachází restaurace, pochází z roku 1839 a začátkem dvacátého století ji přestavěl hudební skladatel Josef Křička a včlenil sem jakýsi dóm, kde tehdy umístil varhany. Celý otevřený prostor je naprosto unikátní a dnes slouží části restaurace s otevřenou kuchyní, na kterou shlížíte shora.
Právě restaurace je Heubenovou pýchou, který miluje jídlo a vaření. Spolu s šéfkuchařem Lukášem Paterou vytváří jídla, která byste tady rozhodně nečekali. I když Patera začínal jako kuchař tradiční české kuchyně, zhlédl se v modernější gastronomii a práci se sezonními a kvalitními surovinami.
Právě na nich to celé stojí a v restauraci se snaží využívat ty, které mají v nejbližším okolí, třeba ryby z rybářství Štampach jen necelých deset kilometrů daleko, kozí sýry z Rodinné farmy Parusovi nebo třeba houby z okolních lesů, na jejichž sběr a prodej mají licenci.
Využívají i rostliny a bylinky, které v okolí vyrostou, od pampelišek přes smrkové výhonky nebo lesní jetel, příroda je tak inspirací každého menu. Nikdy nechybějí ani domácí těstoviny, které si Heuben každý týden bere na starosti, od tortellin s ricottou a kopřivami nebo třeba dančím ragú v redukované rajčatové omáčce.
Kromě velmi dobře připraveného jídla můžete ochutnat i hlučovské pivo, které Erik sám ve svém mikropivovaru vaří.
„Soustřeďujeme se na svrchně kvašená a pšeničná piva a filozofií je, že nejlepší pivo se teprve musí uvařit, tak neustále zkouším nové typy,“ nadšeně mluví o pivu, kterého je jen omezené množství. Kromě piva vyrábí i vlastní tonik, který má opravdu sílu.





Restaurace funguje jen od čtvrtka do neděle formou degustačního menu jak na oběd, tak na večeři. Ideální je si místo rezervovat a nespěchat, protože odsud za půl hodiny odcházet nebudete, jinak si to zkrátka neužijete.
Menu najdete každý týden na webu, ale může se klidně stát, že se na něm objeví něco jiného, podle toho, co zrovna dozraje nebo co od dodavatelů získají. Jedno je ale naprosto jasné, takovou úroveň gastronomie byste tady, téměř doslova uprostřed ničeho, rozhodně nehledali.
„Nejde nám primárně o to, abychom Hlučov rozšiřovali nebo dosahovali zisku. Obsloužíme jen omezený počet zákazníků, máme pár spolupracovníků a věříme, že právě individuální přístup je tím, co v Hlučově vytváří zážitek. Hostit více lidí znamená více zaměstnanců, méně pozornosti a lásky zákazníkům, což v konečném důsledku jde na úkor kvality,“ uzavírají majitelé, pro které je právě tato filozofie typická.
Ať už sem vyrazíte jen na oběd nebo večeři, nebo se rozhodnete v tom dokonalém tichu a atmosféře přespat a vypnout od každodenního shonu, pochopíte to sami.
The post Klid, historická roubenka a nečekaně dobré jídlo. Hlučov je úkaz uprostřed lesů appeared first on Forbes.