Středa 25. červnaSvátek má Venku je 28 °C, Skoro Zataženo

Kofeinová jízda pokračuje. Pikola spojila síly s divadlem a servíruje zážitky

Forbes Před 3 dny

Jiří Giesl na kávových zrnech v žádném případě neusíná. Fungující byznys, který vytvořil, stále upgraduje a zvesela rozšiřuje i mimo hranice šumperského okresu. Nová sesterská kavárna od února hnízdí v Sokolské ulici v Olomouci a kromě výběrového kafe z vlastní pražírny láká i na designové prostory.

Jak se moravskému kávovému fenoménu daří na nové adrese? 

Zdá se, že všechny cesty vedou na adresu Sokolská 7. Alespoň tak to v posledních pěti měsících vypadá v Olomouci. Místní i turisty sem netáhne pouze citlivě zrekonstruovaný dům v klasicistním stylu, jehož historie sahá až do šestnáctého století, ale především to, co naleznou v jeho útrobách.

Budova, v níž v devatenáctém století působil tělovýchovný spolek Sokol, v roce 1998 připadla do soukromého vlastnictví rodině architekta Ladislava Opletala. Ten si, v té době již značně zchátralý dům, na sklonku dvacátého století vzal do parády, opravil jej a vrátil mu jeho původní důstojnost i eleganci.

Vznikla živá kulturní scéna nazvaná Sedmička, kterou má momentálně pod svými křídly Moravské divadlo a Moravská filharmonie. Cílem je oslovit všechny generace a vytvářet prostor pro jejich propojení. Program zahrnuje komorní představení, vystoupení externích divadelních souborů nebo koncerty, jejichž tvorba je vhodná pro menší jeviště. Kapacita sálu je 120 míst. 

info Foto Pikola

Do party se přidala také Pikola, která už v Olomouci má od roku 2020 malinký take away espresso bar v nedaleké Ostružnické ulici.

„Neustále jsme naráželi na to, že si tady není kde sednout a nemůžeme sem napasovat celou šíři nabídky, jakou máme v Šumperku. Dívali jsme se proto pravidelně na nějaké zajímavé prostory a shodou okolností přišlo Moravské divadlo s tím, že si budou brát tento prostor pod sebe a chtěli by zahájit spolupráci,“ vysvětluje Giesl. 

Technicky kavárnu, která je dvakrát větší než šumperská pobočka, provozují kolegové Jan Holouš s Radkou Rennerovou, Giesl zajišťuje podporu dle potřeby zpovzdálí. 

Protože původní proporce interiéru, ve kterém se nyní kavárna nachází, nesly výrazný nádech devadesátkové estetiky, bylo třeba přiložit ruku k dílu. K prostoru zde přistupovali s respektem tak, aby vybudovali prostředí, ve kterém se lidé budou cítit příjemně, a zároveň do něj přijatelně obtiskli vizuální identitu celého brandu.

Po Novém roce, kdy se Giesl s Holoušem vrátili z cesty po kávových farmách v Kolumbii, se pustili do intenzivní práce a už za neuvěřitelný měsíc a půl byl prostor ve fázi, kdy mohli otevřít.

Dispozičně se jedná o sympaticky vzdušný a prosvětlený prostor doplněný o mnoho pokojovek s dominantou v podobě dlouhého středového stolu sestaveného z více kusů, se kterými se dá dle potřeb variabilně hýbat.

„Snažíme se, aby vybavení interiéru kooperovalo s kulturním programem. Pokud je tady třeba koncert pro sto lidí, máme to nastavené tak, abychom případně zahýbali se stoly a bylo tady více místa. Je to výzva, ale to nás baví,“ říká Giesl.  Součástí je i velká zahrada schovaná ve vnitrobloku, jež se má v nejbližší době proměnit v útulnou městskou oázu klidu.

info Foto Pikola

Celková investice byla přes jeden a půl milionu korun. Největší částky spolykalo baristické vybavení.

I když má kavárna otevřeno od pondělí do neděle, rozhodně doporučuji neváhat a raději si dopředu zajistit rezervaci. Už kolem desáté totiž v Sedmičce zažijete pořádný šrumec. A potkáte se s rozmanitou škálou hostů.

Ráno a dopoledne si oblíbenou matchu se sirupem z lesních plodů vychutnávají spíše studenti, odpoledne si zde zase flat white nebo třeba drip dávají lidé čekající na pracovní schůzky a večer, pokud se v daný den koná nějaká tematická akce, už uvidíte prakticky kohokoli.

Pikola, jak zmiňuje sám majitel, nechce škatulkovat a je otevřena úplně každému.

Stejně jako v Šumperku, i tady si můžete dopřát snídani či brunch od rána až do dvou hodin odpoledne. V nabídce je pět možností. Osobní tip je však sladká brioška opečená na másle, s pečenými kořeněnými švestkami, šlehaným mascarpone, pufovanou pohankou a zálivkou z miso karamelu nebo domácí humus.

Ani alergici na lepek nemusejí být o hladu. Chutné gluten free pečivo, které berou z místní bezlepkové pekárny Celiafit, mají k dispozici na vyžádání.  Během června je v plánu také rozšíření polední nabídky o krémovou polévku a salát. Druhy se budou pravidelně měnit podle aktuální sezony.

info Foto Pikola

Za vyzkoušení stojí nevšední velmi osvěžující yuzu tart s bezinkou nebo poctivý cuketový chlebíček s pomerančovým krémem. Nejrychleji z chladicí vitríny ale bezkonkurečně mizí neodolatelně krémovo-karamelový baskický cheesecake. 

Pikola rovněž zpečetila desetileté přátelství s brněnskou výběrovou čokoládovnou Ajala a společně vyrobili delikátní mléčnou čokoládu pojmenovanou Mocaccino, díky čemuž si můžete kousek kavárny vzít i s sebou do kapsy. 

info Foto Pikola

Pikola už dávno přerostla svoje jméno a ukazuje, že i z původně malinkého rodinného podniku, kterému zpočátku nikdo moc nedával šanci, se lze vyšvihnout na vrchol. Mimo Šumperk a Olomouc espresso z Pikoly bary najdete v Brně, Zlíně a nově také v Ostravě.

„Když spočítám všechny pobočky, včetně pražírny, tak nás už je v týmu zhruba šedesát. Během následujících dvou let bychom rádi rozšířili pole působnosti také do Čech nebo Bratislavy. Jedním z velkých snů, který sdílím s Honzou Holoušem, je pořízení kávové farmy v Kolumbii. Všechno má ale svůj čas,“ uzavírá Jiří Giesl.

The post Kofeinová jízda pokračuje. Pikola spojila síly s divadlem a servíruje zážitky appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek