Grilování v Koreji vypadá trochu jinak než u nás – třeba bulgogi si tam často připravují přímo uprostřed stolu na speciálním grilu. Dobrá zpráva ale je, že stvořit autentickou chuť korejského bulgogi zvládnete i doma bez speciálního vybavení. Stejně tak ingredience jsou pro nás zcela dostupné.
Tradiční bulgogi se připravuje marinováním tenčích plátků hovězího masa, které se posléze grilují. K masu se podávají různé přílohy, kimchi i jinak připravená zelenina. Jednou ze základních složek marinády na bulgogi je nashi hruška. Pokud ji zrovna neseženete, použijte jinou odrůdu hrušky – ideálně ne zcela měkký plod, raději pevnější kus. Lehce nasládlou chuť masa můžete propojit s dalšími ingrediencemi v podobě originálního špízu – a to ideálně s ananasem, různě barevnými paprikami a cibulí. Vznikne vám tak naprosto originální pokrm, který vaše rodina nebo přátelé pravděpodobně ještě neokusili. Rozhodně se k vám na grilovačku ale budou chtít opět vrátit.
Hovězí špízy na gril na způsob korejského bulgogi
Na 4 porce potřebujete:
- 600 až 800 g hovězího nízkého roštěnce
Marináda:
- 70 g hrušky (ideálně nashi)
- 4 stroužky česneku
- 15 g zázvoru, oloupaného
- ¼ menší cibule
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1,5 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce sezamového oleje
- Pepř
Dále potřebujete:
- Ananas
- 1 červená cibule
- 1 paprika
- Jarní cibulka
- Sezam

Postup
- Hovězí roštěnec nakrájejte na kostky.
- Do mixéru vložte oloupanou hrušku, česnek, zázvor nakrájený na menší kousky a cibuli. Rozmixujte nadrobno. Přidejte sójovou omáčku, cukr, sezamový olej, špetku pepře a ještě chvíli mixujte, aby vznikla jemná marináda.
- Maso zalijte marinádou – na toto množství marinády můžete naložit až 800 g masa. Nechte hodinu až dvě marinovat.
- Ananas oloupejte a nakrájejte na kostky velké asi 1,5 cm. Červenou cibuli i cibuli, která vám zbyla od přípravy marinády, nakrájejte na klínky a papriku (já dala půl červené a půl zelené) na kostky.
- Maso s ananasem, cibulí a paprikou střídavě napichujte na jehly. Grilujte asi 5 až 7 minut tak, aby maso bylo opečené, ale uvnitř ještě růžové.

The post Korejské bulgogi na špízu. S ananasem z něj bude překvapivý hit vašich grilovaček appeared first on Forbes.