Pátek 05. záříSvátek má Venku je 18 °C, Oblačno Déšť

Korejské kuře s rýží. Za dvacet minut vás zachrání před hladem

Forbes Před 2 dny

Zjednodušená verze korejského glazovaného kuřete zachrání vaše hektické večery i obědové krabičky. Je sladce pikantní, s rýží a salátem tvoří komplexní jídlo a hotovo máte už za dvacet minut. Zkrátka není důvod se odbývat ani během náročného zářijového návratu k povinnostem a režimu!

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Rychlá korejská kuřecí prsa s rýží a okurkovým salátem

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 hrnek rýže (jasmínová, basmati)
  • 800 g kuřecích prsou
  • 1 plnou lžičku sušeného česneku
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 1 plnou lžičku sladké papriky
  • 2 lžíce škrobu
  • sůl & pepř
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíci sezamu

Na glazuru:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce gochujang (případně srirachy)
  • 4 lžíce sójové omáčky

Na rychle naložené okurky:

  • 1 okurku
  • 1 lžíci rýžového octa
  • 1 lžíci sójové nebo rybí omáčky
  • 1 stroužek česneku (lze vynechat)
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Rýži propláchněte a v osolené vodě uvařte dle návodu na obalu.
  2. Maso nakrájejte na tří- až čtyřcentimetrové kousky, promíchejte s kořením, škrobem, lžičkou soli a půl lžičky čerstvě mletého pepře tak, aby se všechny části obalily. V pánvi rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran zprudka orestujte dozlatova.
  3. Mezitím smíchejte suroviny na glazuru: med, korejskou chilli pastu gochujang, sójovou omáčku a třetinu hrnku vody. Zálivku nalijte na opečené kuře a ještě pár minut prohřívejte, až omáčka zhoustne.
  4. Okurku nakrájejte na tenké plátky nebo prožeňte spiralizérem, promíchejte s rýžovým octem, sójovou či rybí omáčkou a prolisovaným česnekem.
  5. Hotové maso posypejte sezamem a podávejte s rýží a salátkem, přidat můžete čerstvé či sušené chilli.

Tipy & triky:

  • Připlaťte si za kvalitní kuře, vyplatí se vám to skrz chuť, výživové hodnoty i strukturu masa, které nepustí mraky vody.
  • Maso s kořením a škrobem smíchejte klidně den předem a nechte marinovat v lednici.
  • Pro chuťově sofistikovanější salát přidejte k okurce i trochu medu či cukru a sezam nebo sezamový olej. Případně rovnou vyzkoušejte korejský okurkový salát Oi Muchim.
  • Příště jídlo podávejte s brokolicí na páře, blanšírovaným bok choy nebo restovanými zelenými lusky.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Korejské kuře s rýží. Za dvacet minut vás zachrání před hladem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek