18. květnaSvátek má Venku je 12 °C, Skoro Zataženo

Losos – král ryb v české kuchyni. 17 receptů, které budete vařit pořád dokola

Forbes Před 7 hodinami

Losos je u nás jasná hvězda mezi rybami. Oblíbený je pro svou jemnou chuť, snadnou přípravu a všestranné využití v kuchyni – od pečení přes polévky až po sushi.

Kromě lahodné chuti má losos i skvělé nutriční hodnoty. Je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které prospívají srdci, mozku i náladě, a obsahuje kvalitní bílkoviny, vitamin D a selen. Pravidelná konzumace lososa proto dělá radost nejen vašim chuťovým buňkám, ale i celému tělu. Hlídejte si pouze množství použitého oleje, protože se jedná o celkem tučnou rybu a zpravidla není třeba přidávat moc dalšího tuku.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Divoký nebo chovný losos?

V některých obchodech narazíte na dvě varianty lososa. Divoký losos má přirozenější stravu, méně tuku a často lepší chuť, ale bývá dražší a hůř dostupný. Navíc nešetrný rybolov může přispívat k drancování oceánů a ohrožení populací lososů – proto je důležité vybírat ryby s certifikací (např. MSC), která zaručuje šetrný a udržitelný odlov.

Chovný losos je cenově dostupnější, tučnější (víc omega-3), ale může obsahovat zbytky krmiv nebo léčiv. Výjimkou jsou ryby s certifikací ASC, které pocházejí z kontrolovaného a ekologicky odpovědného chovu. Správně řízené farmy navíc pomáhají snižovat tlak na volně žijící populace.

Recepty s lososem

Není nic jednoduššího než filety z lososa jen osolit a vložit na 15 minut do rozpálené trouby nebo opéct na pánvi, než si připravíte přílohu. Známe nicméně spoustu sofistikovanějších receptů, které vám přitom zpravidla nezaberou ani půl hodiny.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Pro tvrďáky: syrový losos

Chuť kvalitního lososa nejvíce vynikne zasyrova, případně v uzené verzi. Vyrobte si roztomilé temari sushi kuličky, praktické a snadné sushi sendviče onigirazu, rychlou poke bowl s lososem nebo na den dva pohřběte lososa do soli a cukru. Vznikne vám fantastický marinovaný losos (gravlax) silně připomínající uzeného lososa, ale bez nezdravého uzení.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Ryba musí plavat… v polévce!

Rybí polévku si často zvládnou dát i ti, kteří jinak rybám moc neholdují. My milujeme jemný lososový krém, finskou polévku lohikeitto, špenátovou polévku s lososovými noky, lososový chowder  s jalapeñovoňavou sicilskou polévku s krevetami.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Zdravě a bez hromady nádobí: losos pečený v troubě

Nejjednodušší varianta je upéct lososa v troubě, zpravidla neušpiníte moc dalšího nádobí a bude krásně šťavnatý i bez přidání tuku, stačí ho jen nepřepéct. Vyzkoušejte glazovaného miso lososa, lososa pečeného v bylinkové pastě s chřestem, gnocchi s lososem a bazalkovou omáčkou, slavnostního lososa s glazurou z granátového jablka nebo voňavé lososové kari z trouby.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Ryba naplacato aneb Burgery & karbanátky

Další chutná varianta, jak dostat doporučenou porci ryby týdně i do rybích odpůrců, jsou všelijaké placičky. Zkuste thajský lososový burger, lososové karbanátky se svěžím fenyklovým salátem nebo Asií vonící rybí placičky fishcakes.

The post Losos – král ryb v české kuchyni. 17 receptů, které budete vařit pořád dokola appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek