Sobota 14. červnaSvátek má Venku je 24 °C, Skoro Jasno

Nadčasový harlekýn. Retro dort, který nezmizí z našich srdcí ani cukráren

Forbes Před 15 hodinami

Když je řeč o dortu harlekýn, čas jako by neexistoval. Nadčasový dezert bude mít v české gastronomii i našich srdcích vždy svoje místo.

Dort harlekýn – srdcová záležitost našich rodičů a prarodičů, která chytne za srdce i naše děti a vnoučata. Dort, který dokazuje, že v jednoduchosti je krása i chuť. Dezert, který dokazuje, že lehké čokoládové dezerty budou táhnout vždy, ať bude svět jakýkoli.

Napadlo vás někdy, jakou spojitost má oblíbený dezert s postavou harlekýna? Tmavo-bílá kombinace šlehačky s kakaovou pařížskou šlehačkou připomíná černobílý kostým postavy harlekýna z italské komedie dell’arte. Podoba je tedy čistě vizuální, a zda se jedná o dezert původem z Itálie, není tak úplně jasné. V předminulé větě bylo použito 2× slovo šlehačka, jak jste si jistě všimli – to zcela jasně naznačuje, že dort harlekýn je velice delikátní záležitost. Spousta šlehačky přispívá k tomu, že dort je krásně vláčný, nadýchaný, lehký a velice lahodný.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Klasický čokoládový dort harlekýn se šlehačkou

Na dort o průměru 21 cm potřebujete:

  • 6 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 50 g oleje
  • 140 g hladké mouky
  • 50 g holandského kakaa
  • Špetka soli
  • Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Pařížská šlehačka:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 60 g krupicového cukru
  • 30 g holandského kakaa

Dále potřebujete:

  • 250 g smetany ke šlehání
  • 1 až 2 lžíce moučkového cukru
  • Hořká čokoláda na ozdobení
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup:

  1. Den předem připravte pařížskou šlehačku. Smetanu, cukr a kakao promíchejte metlou ve větším hrnci – velikost nepodceňujte, jelikož při vaření smetana vzkypí a z malého hrnce by vám vytekla. Směs přiveďte k varu – raději pozvolna, aby se kakao nepřipálilo. Během ohřívání občas promíchejte metlou. Když se směs začne vařit a vzkypí, míchejte neustále asi minutu. Poté sporák vypněte a nechte chladnout. Během stydnutí občas smetanu promíchejte, aby se na povrchu nevytvořil velký škraloup. Po úplném vystydnutí překryjte a uložte do lednice. Nechte do druhého dne nebo minimálně 3 hodiny chladit.
  2. Připravte si dortovou formu. Pokud jste zvyklí ji celou vymazat máslem a vysypat moukou, můžete připravit takto, já potírám máslem a vysypávám moukou jen boky – ráfek – a dno vyložím pečicím papírem, resp. na dno položím papír a ráfek nasadím na spodní díl.
  3. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté, světlé a nadýchané pěny. Vmíchejte olej. Do síta vsypte mouku a kakao a prosejte k vaječné směsi. Přidejte ještě malou špetku soli a zlehka míchejte, aby se ingredience dobře propojily, ale abyste zároveň nepřišli o objem těsta.
  4. Těsto přendejte do připravené dortové formy, uhlaďte a pečte při 170 °C 30 minut. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  5. Korpus uprostřed prokrojte. Pokud je korpus hodně vypouklý, můžete ho navrchu seříznout do roviny.
  6. Neochucenou smetanu vyšlehejte s 1 až 2 lžícemi moučkového cukru do pevné šlehačky.
  7. Pařížskou šlehačku také vyšlehejte do tuha. Dejte si stranou asi ¼ na pomazání boků dortu.
  8. Oba krémy – každý zvlášť – přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.
  9. Na spodní část korpusu nastříkejte na střídačku dokola tmavý a světlý krém – nesnažte se ale tvořit vysokou vrstvu, aby vám zbyl krém na zdobení. Na krém položte horní část korpusu. Odloženou pařížskou šlehačkou omažte boky dortu. Krémem v sáčcích ozdobte povrch dortu. Nakonec ozdobte hoblinkami čokolády.
  10. Vložte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny chladit.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Nadčasový harlekýn. Retro dort, který nezmizí z našich srdcí ani cukráren appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek