Středa 27. srpnaSvátek má Venku je 28 °C, Polojasno

Nafouklý křupan. Rýžový papír poslouží jako překvapivý finger food

Forbes Před 11 hodinami

rýžovým papírem vykouzlíte zábavné křupavé pohoštění. Stačí jej vložit do rozpáleného oleje a během chvilky se vám nafoukne a zbělá pod rukama. Naplňte jej nápaditým obsahem a užijte si skvělou chuť, obdivné pohledy i pochvalné ohlasy.

Rýžový papír můžete nastříhat na menší (pizza) kousky, které lépe poslouží jako finger food. Nebo jej servírujte plně obložený vcelku. Skvěle funguje, když nachystáte různé ingredience a strávníci si křupavé pohoštění dotvoří dle vlastních preferencí.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Křupavý rýžový papír s lososem, avokádem & edamame

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 4 listy rýžového papíru
  • Rostlinný olej na smažení
  • 100 g uzeného lososa
  • 1 zralé avokádo
  • 100 g mrazených sójových bobů edamame
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • Hrst kvetoucího kopru
  • Microgreens (ředkvička)
  • Vločková sůl

Na ochucenou majonézu:

  • 60 g majonézy
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1 lžička sójové omáčky
  • ½ lžičky arašídového oleje
  • Špetka chilli vloček
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Listy rýžového papíru ponechte vcelku nebo nastříhejte na 4 až 5 zhruba stejně velkých trojúhelníků. V hlubší pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje na cca 195 °C – teplotu otestujte malým kouskem rýžového papíru. Po vložení do oleje by měl okamžitě zasyčet a zbělat.
  2. Rýžový papír vkládejte maximálně po 3 až 4 malých kouscích nebo jeden vcelku. Smažte velmi krátce a po zbělání a nafouknutí jej opatrně pinzetou vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
  3. Lososa nakrájejte na proužky a dužinu avokáda na plátky. Mrazené edamame zalijte horkou vodou, nechte 1 až 2 minuty změknout a poté propláchněte pod studenou vodou.
  4. Majonézu smíchejte s limetkovou šťávou, sójovou omáčkou, arašídovým olejem a podle chuti chilli vločkami. Vyšlehejte dohladka.
  5. Na každý kousek křupavého papíru položte lososa, avokádo i edamame. Pokapejte majonézou, posypejte semínky, ozdobte koprem a microgreens. Můžete jemně posypat vločkovou solí.

Tipy & triky

  • Křupavý papír obložte až těsně před podáváním, aby nezvlhl a stále pěkně křupal.
  • Na doplnění papíru se rovněž skvěle hodí kousky tuňáku, tofu nebo tempehu. Pro větší pestrost přidejte také okurku, hrášek, ředkvičky, kapary nebo třeba mango. Můžete nakombinovat různé chutě a každý kousek udělat trochu odlišný.
  • Ze zbylých edamame vyrobte lahodný zelený hummus.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Nafouklý křupan. Rýžový papír poslouží jako překvapivý finger food appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek