Když těstoviny nestačí a nudle už vás omrzely, nastupuje tteokbokki. Tento korejský street food má všechno: dokonalou texturu, sílu i chuť. Přitom vám na něj stačí jen jeden hrnec a pár minut.
Tteokbokki jsou korejské rýžové válečky tteok podávané v pikantní, sladko-slané omáčce na bázi chilli pasty gochujang. Jde o ikonické pouliční jídlo, které je hutné, syté, a přitom překvapivě jednoduché na přípravu. Typicky se servíruje s rybími koláčky, vařeným vejcem nebo tofu, ale skvěle funguje i v minimalistické verzi.
Kde koupit tteok a další suroviny na tteokbokki
Rýžové válečky tteok, gochujang a gochugaru (to se vám bude hodit i do domácího kimči) koupíte v asijských potravinách, e-shopech či větších večerkách a supermarketech. První zmíněné mají i na Rohlíku. Do tradičního receptu se používá korejský vývar ze sušených ančoviček a mořské řasy, já jsem ho vyměnila za zeleninový vývar, který sice není tak výrazný, ale zase jednodušší na přípravu.
Rýžové válečky tteok můžete koupit buď chlazené, nebo mrazené. Pokud budete používat mrazené, nechte je nejprve namočené ve vodě cca 15 minut povolit, aby nebyly tak tuhé.

Tteokbokki – veganské korejské rýžové válečky v ostré omáčce
Na 2 porce potřebujete:
- 300 g korejských rýžových válečků (tteok)
- 250 ml zeleninového vývaru či vody
- 40 g korejské chilli pasty (gochujang)
- 1 lžičku korejských chilli vloček (gochugaru)
- 30 g sójové omáčky
- 1 lžíci cukru
- 1 stroužek česneku
- 1 stonek jarní cibulky
- sezam na posypání

Postup
- Vývar nalijte do pánve a začněte zahřívat. V misce smíchejte korejskou chilli pastu a vločky, sójovou omáčku, cukr a prolisovaný stroužek česneku. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a rýžové válečky propláchněte pod studenou vodou.
- Jakmile se vývar začne vařit, přidejte chilli směs a promíchejte do hladké omáčky. Následně přisypte rýžové válečky a nasekanou bílou část jarní cibulky.
- Zprudka za občasného promíchání vařte cca 5 minut, dokud nejsou válečky měkké a omáčka nezhoustne. Měla by být tak akorát hustá a krémová, aby obalila válečky. Pokud ty nejsou stále hotové, přilijte ještě trochu vývaru či vody a vařte do změknutí.
- Podávejte posypané zelenou částí jarní cibulky a sezamem.

The post Ostře, ale stylově. Ikonické korejské tteokbokki uvaříte i doma za pár minut appeared first on Forbes.