Když chcete na grilovačku připravit nápaditý salát, který potěší oko i chuťové pohárky, pusťte se do salátu s orzo těstovinami, edamame fazolkami a kukuřicí. Pokud si z něj budete chtít vytvořit samostatné jídlo, snadno ho doplníte různými zdroji bílkovin.
Orzo těstoviny, u nás také přezdívané jako těstovinová rýže, se k přípravě salátů hodí díky svému drobnému tvaru. Jednoduše se tak propojí s dalšími ingrediencemi. Pokud ještě neznáte edamame fazolky a nevíte, kam se pro ně v obchodě vydat, zamiřte k mrazákům. Mrazené se totiž tyto nezralé zelené sójové boby prodávají nejčastěji. Bývají součástí poke bowl, nicméně zazáří třeba právě i v salátech. Jestliže chcete ze salátu plnohodnotné jídlo, jen ho doplňte o bílkovinnou složku. Doporučuji například pečené kuře, vařené vejce nebo opečený tempeh.
Orzo těstovinový salát s edamame a kukuřicí
Na 4 porce potřebujete:
- 150 g orzo těstovin
- Olivový olej
- 150 g edamame fazolek
- 2 klasy předvařené kukuřice
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce nadrobno nakrájené bazalky
- 2 hrsti rukoly
Dresink:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
- Sůl & pepř

Postup
- Těstoviny uvařte v osolené vodě. Sceďte, nechte okapat a pak přendejte do mísy nebo hlubokého talíře. Zakápněte trochou olivového oleje a promíchejte. Nechte zchladnout.
- Edamame krátce povařte v osolené vroucí vodě a zchlaďte v ledové vodě. Sceďte a nechte okapat.
- Kukuřici potřete olejem a buď zprudka ze všech stran opečte na pánvi, nebo ogrilujte. Až vychladne, seřízněte zrnka nožem.
- Do salátové mísy vložte zchladlé těstoviny, edamame a kukuřici. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka a spolu s bazalkou přidejte do mísy.
- Do mističky nebo skleničky nalijte olej a citronovou šťávu. Česnek utřete se solí a spolu s čerstvě mletým pepřem vmíchejte k oleji a šťávě. Dresinkem přelijte salát, dobře promíchejte a nakonec zlehka vmíchejte rukolu.
- Uložte na půl hodiny do lednice, aby se salát vychladil a chutě se propojily.
Tip: Zbytek orza si uvařte s báječnou veganskou ořechovou omáčkou, cizrnou a kadeřávkovými chipsy nebo s mletým hovězím masem a rajčatovou omáčkou jako rychlou večeři z jednoho hrnce.

The post Pestrý barvami, pestrý chutěmi. Orzo salát oživí vaše grilovačky i letní jídelníček appeared first on Forbes.