Pátek 19. prosinceSvátek má Venku je 1 °C, Zataženo

Rezervace nám po získání hvězdy vyskočily ze dne na den, říká Radek Kašpárek

Forbes Před 12 hodinami


Michelinský průvodce letos znovu hodnotil restaurace napříč celým Českem a tuzemská gastronomie si připsala deset hvězd. Jednu z nich obhájil i Radek Kašpárek se svou restaurací Field. V rozhovoru pro Forbes popisuje, co obhajoba znamená pro každodenní chod restaurace, jaký má michelinská hvězda reálný ekonomický dopad, kde jsou cenové limity českého trhu a proč se nenechává rozhodit debatami o „koupené“ hvězdě.

Je obhajoba michelinské hvězdy těžší než její získání? V čem konkrétně?

Když jsme restauraci otevírali, naším cílem bylo, aby ekonomicky fungovala a hosté byli spokojení. Hvězdu jsme získali zhruba rok a čtvrt po otevření a vůbec jsme to nečekali. Svým způsobem tak bylo „jednodušší“ ji získat. Ale každá obhajoba – ať už ve sportu, nebo v gastronomii – je rok od roku nesmírně náročná.

info Foto Field

Jak se po prvním získání michelinské hvězdy změnila ekonomika restaurace – například obsazenost, útrata hosta, struktura klientely?

Okamžitě, prakticky ze dne na den, nám výrazně vyskočily rezervace. Útrata hosta zůstala víceméně stejná, protože jsme nijak zásadně nezdražovali. Tehdy jsme nabízeli jak à la carte, tak degustační menu. Postupem času jsme si ale řekli, že pokud jsme zážitková restaurace s michelinskou hvězdou, dává smysl jít cestou čistě degustačního menu.

Forbes Digital Premium

The post Rezervace nám po získání hvězdy vyskočily ze dne na den, říká Radek Kašpárek appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek