Pokud jste už někdy sbírali lesní borůvky, jistě víte, že hrníček se plní velice pomalu. Možná vás to po nějaké době přestává bavit a říkáte si, jestli s takovým množstvím má vůbec cenu připravovat nějaký sladký moučník. Ano, má. Jogurtové muffiny jsou ta správná volba.
Vláčné těsto s jogurtem můžete využít i při přípravě jiných druhů muffinů, resp. lze zvolit i jiné ovoce, než jsou borůvky. Stejně tak lze snadno přeměnit světlé těsto na kakaové, a to nahrazením cca 15 g mouky za holandské kakao. Tak jako tak máte prostředek, jak vykouzlit perfektní moučník k odpolednímu čaji, k letní snídani, na piknik či na výlet, a to už do hodiny a bez velké dřiny.

Borůvkové muffiny s jogurtem a skořicovou drobenkou
Na 14 ks potřebujete:
- 270 g hladké mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- 2 vejce
- 160 g cukru
- 150 g řeckého jogurtu (10 % tuku)
- 40 g rozpuštěného másla
- 50 g mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrsti borůvek
Drobenka:
- 20 g másla
- 35 g polohrubé mouky
- 35 g třtinového cukru
- ¼ lžičky mleté skořice

Postup
- Asi 2 hodiny před přípravou vyndejte z lednice jogurt, vejce a mléko, aby získaly pokojovou teplotu.
- V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem, sodou a solí.
- Ve vedlejší míse našlehejte vejce s cukrem do husté nadýchané pěny. Do ní vmíchejte jogurt, rozpuštěné zchladlé máslo, mléko a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Sypkou směs důkladně promíchejte s vaječnou směsí.
- Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Do každého naneste menší lžíci těsta, posypejte trochou borůvek a zakryjte další lžící těsta. Opět posypejte ovocem. Tím, že nevmícháte borůvky do těsta, je nepomačkáte a těsto neobarví.
- V misce prsty propracujte ingredience na drobenku a muffiny posypejte.
- Pečte při 175 °C dozlatova – bude to trvat asi 25 minut. Pár minut po dopečení vyndejte koláčky z plechu a nechte vychladnout na pečicí mřížce.

The post Rychlé muffiny s vůní lesa. Borůvky jim dodají šťavnatost a drobenka křupavost appeared first on Forbes.