Úterý 29. červenceSvátek má Venku je 22 °C, Skoro Jasno

Rychlé muffiny s vůní lesa. Borůvky jim dodají šťavnatost a drobenka křupavost

Forbes Před 14 hodinami

Pokud jste už někdy sbírali lesní borůvky, jistě víte, že hrníček se plní velice pomalu. Možná vás to po nějaké době přestává bavit a říkáte si, jestli s takovým množstvím má vůbec cenu připravovat nějaký sladký moučník. Ano, má. Jogurtové muffiny jsou ta správná volba.

Vláčné těsto s jogurtem můžete využít i při přípravě jiných druhů muffinů, resp. lze zvolit i jiné ovoce, než jsou borůvky. Stejně tak lze snadno přeměnit světlé těsto na kakaové, a to nahrazením cca 15 g mouky za holandské kakao. Tak jako tak máte prostředek, jak vykouzlit perfektní moučník k odpolednímu čaji, k letní snídani, na piknik či na výlet, a to už do hodiny a bez velké dřiny.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Borůvkové muffiny s jogurtem a skořicovou drobenkou

Na 14 ks potřebujete:

  • 270 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • 2 vejce
  • 160 g cukru
  • 150 g řeckého jogurtu (10 % tuku)
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 50 g mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrsti borůvek

Drobenka:

  • 20 g másla
  • 35 g polohrubé mouky
  • 35 g třtinového cukru
  • ¼ lžičky mleté skořice
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Asi 2 hodiny před přípravou vyndejte z lednice jogurt, vejce a mléko, aby získaly pokojovou teplotu.
  2. V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem, sodou a solí.
  3. Ve vedlejší míse našlehejte vejce s cukrem do husté nadýchané pěny. Do ní vmíchejte jogurt, rozpuštěné zchladlé máslo, mléko a vanilkový extrakt a promíchejte.
  4. Sypkou směs důkladně promíchejte s vaječnou směsí.
  5. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Do každého naneste menší lžíci těsta, posypejte trochou borůvek a zakryjte další lžící těsta. Opět posypejte ovocem. Tím, že nevmícháte borůvky do těsta, je nepomačkáte a těsto neobarví.
  6. V misce prsty propracujte ingredience na drobenku a muffiny posypejte.
  7. Pečte při 175 °C dozlatova – bude to trvat asi 25 minut. Pár minut po dopečení vyndejte koláčky z plechu a nechte vychladnout na pečicí mřížce.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

The post Rychlé muffiny s vůní lesa. Borůvky jim dodají šťavnatost a drobenka křupavost appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek