Upečte si sladkou svačinu na pár dní dopředu. Těsto na makovou bublaninu se zakysanou smetanou máte umíchané za pár minut, využijete na ni sezonní švestky a koláč doplněný tvarohem nebo jogurtem zastane sytý dezert i lahodnou snídani. Vše jednoduše odměříte kelímkem od použité smetany a díky zdravému máku a ovoci je v buchtě i něco živin.
Rychlá maková bublanina se švestkami a zakysanou smetanou
Na plech 20 × 30 centimetrů potřebujete:
- 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
- 1 kelímek třtinového cukru + 3 lžíce na posypání
- 3 vejce
- 1 špetka soli
- ¾ kelímku oleje či másla
- 2 kelímky mletého máku
- 1,5 kelímku polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku
- 15 až 20 švestek (hodí se i třešně, blumy či borůvky)

Postup
- Troubu vyhřejte na 180 °C. Švestky omyjte, vypeckujte a pokrájejte na osminky, případně nechte celé půlky. Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Všechny suroviny na těsto pak jen postupně smíchejte. Pokud máte čas, vejce nejprve asi pět minut šlehejte s cukrem do světlé pěny a až poté přilijte olej či rozpuštěné máslo. Vše jednoduše odměřujte kelímkem od smetany.
- Těsto vlijte do plechu vyloženého pečicím papírem, poklaďte švestkami (pokud dáváte poloviny, skládejte je řeznou stranou navrch), posypejte cukrem a pečte 30 až 40 minut nebo podle množství švestek.
Hodobožová bublanina: Švestky před pečením posypejte marcipánovou drobenkou nebo po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem s trochou skořice.

The post Smíchat a hotovo. Rychlá svačinová bublanina se švestkami a mákem appeared first on Forbes.