14. záříSvátek má Radka Venku je 12 °C, Skoro Jasno

Smíchat a hotovo. Rychlá svačinová bublanina se švestkami a mákem

Forbes Před 15 hodinami

Upečte si sladkou svačinu na pár dní dopředu. Těsto na makovou bublaninu se zakysanou smetanou máte umíchané za pár minut, využijete na ni sezonní švestky a koláč doplněný tvarohem nebo jogurtem zastane sytý dezert i lahodnou snídani. Vše jednoduše odměříte kelímkem od použité smetany a díky zdravému máku a ovoci je v buchtě i něco živin.

Rychlá maková bublanina se švestkami a zakysanou smetanou

Na plech 20 × 30 centimetrů potřebujete:

  • 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
  • 1 kelímek třtinového cukru + 3 lžíce na posypání
  • 3 vejce
  • 1 špetka soli
  • ¾ kelímku oleje či másla
  • 2 kelímky mletého máku
  • 1,5 kelímku polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 15 až 20 švestek (hodí se i třešně, blumy či borůvky)
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Troubu vyhřejte na 180 °C. Švestky omyjte, vypeckujte a pokrájejte na osminky, případně nechte celé půlky. Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Všechny suroviny na těsto pak jen postupně smíchejte. Pokud máte čas, vejce nejprve asi pět minut šlehejte s cukrem do světlé pěny a až poté přilijte olej či rozpuštěné máslo. Vše jednoduše odměřujte kelímkem od smetany.
  3. Těsto vlijte do plechu vyloženého pečicím papírem, poklaďte švestkami (pokud dáváte poloviny, skládejte je řeznou stranou navrch), posypejte cukrem a pečte 30 až 40 minut nebo podle množství švestek.

Hodobožová bublanina: Švestky před pečením posypejte marcipánovou drobenkou nebo po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem s trochou skořice.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Smíchat a hotovo. Rychlá svačinová bublanina se švestkami a mákem appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek