Pátek 25. červenceSvátek má Venku je 23 °C, Skoro Zataženo

Svěžímu mascarpone dominuje kaviár. Pečené ovoce jej příjemně doplňuje

Forbes Před 1 dnem

Limetkové mascarpone s pečeným ovocem je velmi příjemná volba, když chcete svěží letní dezert. Chutě limety s jemně našlehaným smetanovým mascarpone v kombinaci s pečeným peckovitým ovocem se krásně podporují.

Limetkový kaviár (v angličtině finger lime) je svěží ovoce, které nadchne kyselým praskáním perel, které v sobě schovává, i lákavým exotickým vzhledem. Dodává bezlepkovému dezertu punc elegance, který stvrzuje svou příjemnou citrusovou chutí.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Šlehané mascarpone s limetou a pečeným ovocem (broskve a nektarinky)

Na 1 větší talíř potřebujete:

  • 2 nektarinky
  • 4 broskve
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • Olivový olej na zakápnutí
  • Kůra z ½ bio limety
  • 2 snítky citronového tymiánu + na ozdobu
  • Pražené nesolené pistácie
  • Křehké krekry

Na limetkové mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • Kůra z ½ bio limety
  • Finger lime (limetkový kaviár)
  • Skrojky limety
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Nektarinky i broskve vypeckujte a rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny. Ovoce položte do zapékací formy řeznou stranou nahoru.
  2. Pokapejte medem, limetovou šťávou a olivovým olejem. Posypejte limetovou kůrou a snítky tymiánu. Pečte při 180 °C asi 30 minut do změknutí.
  3. Mascarpone vyšlehejte s cukrem a smetanou do nadýchané konzistence. Ochuťte limetovou šťávou a kůrou. Směs naservírujte na větší talíř nebo tác, ozdobte limetkovým kaviárem a kousky limetky.
  4. Navrch naaranžujte pečené ovoce a pokapejte trochou šťávy, kterou pustilo. Posypejte nahrubo nasekanými pistáciemi a čerstvými lístky tymiánu.
  5. Podávejte jen tak se lžičkou nebo s křehkými krekry, kterými můžete mascarpone rovnou nabírat.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Svěžímu mascarpone dominuje kaviár. Pečené ovoce jej příjemně doplňuje appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek