Limetkové mascarpone s pečeným ovocem je velmi příjemná volba, když chcete svěží letní dezert. Chutě limety s jemně našlehaným smetanovým mascarpone v kombinaci s pečeným peckovitým ovocem se krásně podporují.
Limetkový kaviár (v angličtině finger lime) je svěží ovoce, které nadchne kyselým praskáním perel, které v sobě schovává, i lákavým exotickým vzhledem. Dodává bezlepkovému dezertu punc elegance, který stvrzuje svou příjemnou citrusovou chutí.

Šlehané mascarpone s limetou a pečeným ovocem (broskve a nektarinky)
Na 1 větší talíř potřebujete:
- 2 nektarinky
- 4 broskve
- 3 lžíce medu
- 1 lžíce limetové šťávy
- Olivový olej na zakápnutí
- Kůra z ½ bio limety
- 2 snítky citronového tymiánu + na ozdobu
- Pražené nesolené pistácie
- Křehké krekry
Na limetkové mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 1 lžíce moučkového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce limetové šťávy
- Kůra z ½ bio limety
- Finger lime (limetkový kaviár)
- Skrojky limety

Postup
- Nektarinky i broskve vypeckujte a rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny. Ovoce položte do zapékací formy řeznou stranou nahoru.
- Pokapejte medem, limetovou šťávou a olivovým olejem. Posypejte limetovou kůrou a snítky tymiánu. Pečte při 180 °C asi 30 minut do změknutí.
- Mascarpone vyšlehejte s cukrem a smetanou do nadýchané konzistence. Ochuťte limetovou šťávou a kůrou. Směs naservírujte na větší talíř nebo tác, ozdobte limetkovým kaviárem a kousky limetky.
- Navrch naaranžujte pečené ovoce a pokapejte trochou šťávy, kterou pustilo. Posypejte nahrubo nasekanými pistáciemi a čerstvými lístky tymiánu.
- Podávejte jen tak se lžičkou nebo s křehkými krekry, kterými můžete mascarpone rovnou nabírat.
Tipy & triky
- Limetkou skvěle osvěžíte i kari s marinovaným tofu, kuře s arašídovou omáčkou nebo lahodné křehké řezy s mangovou náplní.
- Použít můžete téměř jakékoli jiné ovoce, výborné jsou meruňky či třešně (ty sypejte mandlemi), švestky, jablka i hrušky (k těm doporučujeme přidat skořici nebo perníkové koření místo tymiánu) a další.

The post Svěžímu mascarpone dominuje kaviár. Pečené ovoce jej příjemně doplňuje appeared first on Forbes.