Nejen masové kuličky jsou typické pro švédskou kuchyni. Tento tradiční majonézový salát z mini krevet nebo račích ocásků s koprem se podává jako předkrm nejčastěji s tmavým žitným chlebem. Kopr můžete nahradit strouhaným čerstvým křenem a pro sytější verzi přidejte nakrájené uvařené brambory.

Švédský krevetový salát Kräftröra
Na 2 porce potřebujete:
- 1 vejce
- 250 g mini krevet nebo tradičně račích ocásků
- 100 g crème fraîche nebo tučné zakysané smetany
- 50 g majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- Strouhaná kůra z ½ citronu
- ½ červené cibule
- 1 lžíce čerstvého kopru nebo křenu
- 1 lžíce pažitky
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička tabasca
- Sůl & pepř

Postup
- Vejce uvařte natvrdo. Nechte ho zchladnout, oloupejte a nasekejte na malé kostičky.
- Vařené mini krevety propláchněte, krátce je nechte v hrnci ve vodě projít varem, osušte a nasekejte.
- V míse smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, dijonskou hořčici a jemně nastrouhanou citronovou kůru.
- Přidejte nasekané krevety, vejce, najemno nakrájenou červenou cibuli, kopr a pažitku. Vše promíchejte a dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a tabascem.
- Hotový salát nechte v lednici rozležet a vychladit alespoň hodinu.
- Podávejte s domácím žitným chlebem jako sendvič nebo zvlášť ve skleničce. Dají se jím také naplnit avokáda nebo pečené brambory.
Další skandinávské recepty: Jestli vás učarovala severská kuchyně, příště si dejte lososovou polévku lohikeitto, jablečný koláč Æblekage, koláč toscatårta s mandlemi a slaným karamelem nebo tradiční skořicové rolky.

The post Tak chutná Skandinávie! Svěží krevetový salát s vejci vás přenese na sever appeared first on Forbes.