Zní to jednoduše, levně a přirozeně. Smíchat trochu jedlé sody – kterou lidé využívají v kuchyni či při čištění domácnosti – a „zázračně“ si tak odkyselit tělo. „Má to však jeden háček: je to nesmysl. A navíc potenciálně nebezpečné,“ zdůraznila lékárnice z Lékárna.cz Morvai v komentáři, který poskytla novinářům.
ČTĚTE TAKÉ: Antibiotika dosáhla kritického bodu zlomu, varuje expertka. Umírat bude mnohem více pacientů
Jedlá soda – přesněji hydrogenuhličitan sodný – se v lékárnách skutečně používá například v tabletách na pálení žáhy. „Ale vždy krátkodobě a s rozmyslem. Pokud ji někdo začíná popíjet denně ‚na zdraví‘, měl by spíš zamířit k lékaři než na TikTok a Instagram,“ pokračovala specialistka na zdraví maminek a dětí.
Zásah, který ovlivní chod těla
Připomněla, že tvrzení o „odkyselení organismu“ nemá žádný vědecký základ. „Lidské tělo má přesně nastavené hodnoty pH v různých orgánech. Žaludek musí být kyselý – bez toho nedokáže trávit potravu ani chránit tělo před bakteriemi. Tenké střevo je zásadité, moč naopak kyselá,“ vysvětlila Morvai.
Lidé by navíc nikdy neměli zapomínat, že tělo si pH reguluje samo, a to s využitím propracovaných biologických mechanismů. „Když do toho zasahujeme pravidelným pitím sody, můžeme si rozhodit rovnováhu, přetížit ledviny a navýšit krevní tlak – protože soda je stále sodná sloučenina. Tělo pak sice začne měnit například pH moči, ale to není známka zdraví. To je varování,“ vzkázala odbornice.
Na závěr radí: „Než se necháte unést dalším virálním ‚trikem‘ od neodborné veřejnosti, položte si otázku – když to není doporučeno lékařem nebo lékárníkem, opravdu to patří do mého těla?“
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Karolína zemřela kvůli frutariánské dietě na Bali. V době smrti vážila pouhých 22 kilogramů.