Středa 21. květnaSvátek má Venku je 22 °C, Polojasno

Vypadá slavnostně, ale zvládne ji každý. Panenka v bylinkách s pečenou mrkví

Forbes Před 7 hodinami

Na první pohled slavnostní jídlo, ve skutečnosti úplně jednoduchý pokrm, který zvládne i začátečník. Stačí vám pár surovin a máte na talíři šťavnatou panenku v bylinkové krustě s pečenou mrkví jako z módního bistra. S naším receptem a tipy na přípravu ji upečete i doma a zcela bez stresu.

Vepřová panenka v bylinkové krustě + pečená mrkev

Na 3 porce potřebujete:

  • 2 svazky karotky (1 kg)
  • olivový olej
  • sůl & pepř
  • 1 vepřovou panenku (cca 600 g)
  • 50 g strouhanky nebo bílého pečiva
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 hrst pažitky
  • 1 hrst bazalky
  • kůru z 1 citronu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Maso vyndejte předem z lednice, aby zteplalo na pokojovou teplotu, a odřízněte z něj případné malé „ocásky“.
  2. Mrkev pořádně odrhněte kartáčkem nebo drátěnkou, kterou máte vyhrazenou pouze na zeleninu, podélně rozčtvrťte (propeče se tak lépe, než když ji jen přepůlíte) a přímo na plechu vyloženém pečicím papírem zakapejte olejem, osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem.
  3. Dejte na patnáct minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
  4. Mezitím panenku osolte a opepřete a na rozpáleném oleji ze všech stran opečte dozlatova, trvá to asi deset minut.
  5. Zatímco se restuje maso, rozmixujte strouhanku, všechny bylinky a citronovou kůru na jemnou směs. Vysypejte ji na talíř nebo pekáček a maso v ní pořádně obalte. Přemístěte ho k mrkvi, zapíchněte do něj teploměr s jehlicí a společně pečte asi dvacet minut nebo do doby, kdy vnitřní teplota masa ve středu dosáhne 60 °C. V tu chvíli panenku vyndejte a nechte pod alobalem pět minut dojít, aby při krájení nevytekla veškerá šťáva.
  6. Maso můžete ještě trochu obalit ve zbylých bylinkách. Krájejte na plátky a podávejte s pečenou mrkví.

Tipy & triky

  • Pokud preferujete klasickou přílohu, mrkve upečte jen jeden svazek a maso podávejte třeba se sametovou bramborovou kaší. Případně ze zbylé upečené mrkve vyrobte pomazánku: jednoduše ji rozmačkejte s tučným tvarohem nebo žervé a trochou majonézy a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem podobně jako tuto ředkvičkovou.
  • Mrkev zalijte zálivkou z miso a medu podle tohoto receptu.
  • Bylinky můžete použít i jiné, které máte rádi. Jestli do bylinkové krusty ale nedáte pažitku, přidejte jeden prolisovaný stroužek česneku, maso krásně ovoní.
  • Bylinková krusta bude držet lépe, když maso před obalením ve směsi bylinek potřete bílkem, celým rozšlehaným vejcem nebo hořčicí.
  • Krátké opečení na pánvi pomůže uzavřít šťávu a dodá masu chuť, ale můžete ho vynechat – rovnou ho obalte v bylinkách, vložte k předpečené mrkvi do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte patnáct až dvacet minut nebo do doby, kdy vnitřní teplota dosáhne cca 60 °C. Před krájením ji nechte opět pár minut odpočinout.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

The post Vypadá slavnostně, ale zvládne ji každý. Panenka v bylinkách s pečenou mrkví appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek