Na první pohled slavnostní jídlo, ve skutečnosti úplně jednoduchý pokrm, který zvládne i začátečník. Stačí vám pár surovin a máte na talíři šťavnatou panenku v bylinkové krustě s pečenou mrkví jako z módního bistra. S naším receptem a tipy na přípravu ji upečete i doma a zcela bez stresu.
Vepřová panenka v bylinkové krustě + pečená mrkev
Na 3 porce potřebujete:
- 2 svazky karotky (1 kg)
- olivový olej
- sůl & pepř
- 1 vepřovou panenku (cca 600 g)
- 50 g strouhanky nebo bílého pečiva
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 1 hrst pažitky
- 1 hrst bazalky
- kůru z 1 citronu

Postup
- Maso vyndejte předem z lednice, aby zteplalo na pokojovou teplotu, a odřízněte z něj případné malé „ocásky“.
- Mrkev pořádně odrhněte kartáčkem nebo drátěnkou, kterou máte vyhrazenou pouze na zeleninu, podélně rozčtvrťte (propeče se tak lépe, než když ji jen přepůlíte) a přímo na plechu vyloženém pečicím papírem zakapejte olejem, osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem.
- Dejte na patnáct minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Mezitím panenku osolte a opepřete a na rozpáleném oleji ze všech stran opečte dozlatova, trvá to asi deset minut.
- Zatímco se restuje maso, rozmixujte strouhanku, všechny bylinky a citronovou kůru na jemnou směs. Vysypejte ji na talíř nebo pekáček a maso v ní pořádně obalte. Přemístěte ho k mrkvi, zapíchněte do něj teploměr s jehlicí a společně pečte asi dvacet minut nebo do doby, kdy vnitřní teplota masa ve středu dosáhne 60 °C. V tu chvíli panenku vyndejte a nechte pod alobalem pět minut dojít, aby při krájení nevytekla veškerá šťáva.
- Maso můžete ještě trochu obalit ve zbylých bylinkách. Krájejte na plátky a podávejte s pečenou mrkví.
Tipy & triky
- Pokud preferujete klasickou přílohu, mrkve upečte jen jeden svazek a maso podávejte třeba se sametovou bramborovou kaší. Případně ze zbylé upečené mrkve vyrobte pomazánku: jednoduše ji rozmačkejte s tučným tvarohem nebo žervé a trochou majonézy a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem podobně jako tuto ředkvičkovou.
- Mrkev zalijte zálivkou z miso a medu podle tohoto receptu.
- Bylinky můžete použít i jiné, které máte rádi. Jestli do bylinkové krusty ale nedáte pažitku, přidejte jeden prolisovaný stroužek česneku, maso krásně ovoní.
- Bylinková krusta bude držet lépe, když maso před obalením ve směsi bylinek potřete bílkem, celým rozšlehaným vejcem nebo hořčicí.
- Krátké opečení na pánvi pomůže uzavřít šťávu a dodá masu chuť, ale můžete ho vynechat – rovnou ho obalte v bylinkách, vložte k předpečené mrkvi do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte patnáct až dvacet minut nebo do doby, kdy vnitřní teplota dosáhne cca 60 °C. Před krájením ji nechte opět pár minut odpočinout.

The post Vypadá slavnostně, ale zvládne ji každý. Panenka v bylinkách s pečenou mrkví appeared first on Forbes.