Pátek 09. květnaSvátek má Venku je 13 °C, Oblačno

Zdravě & rychle ze 6 surovin. Jak na tu nejlepší budapešťskou pomazánku

Forbes Před 8 hodinami

Budapešťská pomazánka z tvarohu je rychle hotová (obzvláště, když vynecháte pečení papriky) a plná zdravých surovin. Najdete v ní bílkoviny (další můžete dodat přidáním vařeného vejce, tvrdého sýru nebo libové šunky), vlákninu i vitaminy a hodí se jako sytá snídaně, lehká svačina nebo studená večeře.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Nejlepší budapešťská pomazánka s tvarohem a pečenou paprikou

Potřebujete:

  • 1 čerstvá červená paprika
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1 jarní cibulka, ¼ cibule nebo hrst pažitky
  • 2 lžičky mleté papriky (sladká, uzená)
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Papriku můžete jen nakrájet na co nejdrobnější kostičky, ale upečená má lepší chuť i stravitelnost. Troubu rozehřejte na 230 °C a celou (pouze omytou) papriku dejte na plech na asi 20 minut péct, až se na slupce objeví černé puchýře. Opatrně ji přesuňte do misky, přiklopte talířem a nechte zapařit. Pak oloupejte slupku, odstraňte jádřinec a stopku, dužinu nasekejte nadrobno a nechte vychladnout.
  2. Mezitím smíchejte tvaroh s najemno nasekanou cibulkou, mletou paprikou (já dávám půl na půl sladkou a uzenou, případně trochu pálivé), solí a čerstvě mletým pepřem.
  3. Vmíchejte papriku a případně dochuťte. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do tří dnů. Já budapešť namazala na fantastický kváskový chleba Američan z libeňské pekárny Alf & Bet (pravidelně se umisťuje v našem křupavém průvodci), a mohla bych ji tak jíst k snídani, obědu i večeři!

Tipy & triky

  • Tuk je nositelem chuti, proto, pokud chcete pomazánku ještě chutnější, přidejte dvě lžíce změklého másla, majonézy nebo kysané smetany. Máslo pomazánku také zahustí, bez něj má spíše řidší konzistenci.
  • Pro výraznější pomazánku ji na závěr dochuťte trochou chilli omáčky, pálivé papriky, citronové šťávy nebo ajvaru.
  • Tvaroh příště vyměňte za Lučinu či žervé.
  • Pokud chcete pomazánku snídat, připravte ji už večer, chutě se dobře rozleží a ráno si ušetříte čas.
  • Paprik upečte rovnou více a ze zbytku si připravte omáčku na těstoviny z pečených paprik nebo quiche s grilovanými paprikami a chorizem.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Zdravě & rychle ze 6 surovin. Jak na tu nejlepší budapešťskou pomazánku appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek