Možná hledáte zdravější alternativy sladkých moučníků, možná sháníte tipy na zdravou snídani a svačinu. Ať tak nebo tak, rebarborové muffiny vás potěší složením, úžasně vláčnou texturou i křupavou drobenkou.
Pokud si ve stravě dovolíte nějaký ten cukr, můžete použít například třtinový nebo kokosový. Zdravější alternativou je cukr datlový. Další možností, jak osladit těsto na muffiny, je méně kalorický xylitol nebo nekalorický erythritol. Na drobenku však v každém případě doporučuji použít třtinový cukr. Jednak hezky zakřupe a jednak vytvoří lehce karamelový dojem.
Rebarbora, ač je zelenina, se často používá tam, kde bychom jinak dávali různé ovoce – koláče, crumbly, dezerty do skleničky atd. Skvěle se její nakyslá chuť kombinuje se sladkými jahodami, proto můžete pár kousků do těsta přidat, ale pozor, opravdu jen trochu, aby se těsto nerozmočilo a místo vláčného nebylo mazlavé.

Rebarborové muffiny s ovesnými vločkami
Na 6 kousků potřebujete:
- 2 vejce
- 100 g bílého jogurtu (cca 3,5 % tuku)
- 20 g oleje (rozpuštěný kokosový tuk či máslo nebo řepkový olej)
- 150 g najemno nastrouhaného jablka
- 100 g jemných ovesných vloček
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g třtinového cukru (nebo sladidla)
- 40 g mandlové mouky
- 5 g kypřicího prášku do pečiva (1 lžička)
- Nastrouhaná kůra z ½ citronu
- Špetka soli
- 100 g rebarbory
- Máslo a hrubá mouka nebo celozrnná krupice na vymazání a vysypání formy
Na drobenku:
- 40 g jemných ovesných vloček
- 20 g třtinového cukru
- 20 g másla
- 20 g mandlových lupínků, nasucho opečených
- 10 g celozrnné špaldové mouky

Postup:
- V míse prošlehejte vejce s jogurtem a olejem. Vmíchejte nastrouhané jablko.
- Do mísy přidejte ovesné vločky, celozrnnou a mandlovou mouku, cukr nebo sladidlo, kypřicí prášek, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře propojily.
- Rebarboru nakrájejte na slabé plátky. Dvě třetiny vmíchejte do těsta.
- Těsto rozdělte do formy na muffiny, kterou doporučuji raději předem vymazat máslem a vysypat hrubou moukou. Povrch posypejte zbylou rebarborou.
- V míse prsty připravte drobenku z vloček, cukru, másla, mandlí a mouky. Drobenkou posypejte muffiny.
- Pečte při 180 °C asi 30 minut. Po upečení nechte chvíli zchladnout a ještě trochu vlažné muffiny vyndejte z formy.

The post Zeleninové, ale nasladko. Zdravé rebarborové muffiny s vločkami a drobenkou vás osloví appeared first on Forbes.