Sobota 17. květnaSvátek má Venku je 16 °C, Skoro Zataženo

Zlevnění potravin se zřejmě nedočkáme. Proč nemohou ceny vajec, mléka nebo másla klesnout?

CNN Prima News Před 3 měsíci

Srovnání lednových a prosincových čísel z Českého statistického úřadu ukazuje, že i v minulém roce došlo většinou ke zdražování základních potravin. Vyšším cenám vévodí zejména máslo a vejce, které zdražily o více než 37 procent. Větší zdražení je vidět také u eidamské cihly (+14,3 procenta) nebo u mléka (+7 procent).

Potravina Leden 2024 Prosinec 2024 Rozdíl v %
Vepřová pečeně 1 kg 174,14 176,09 + 1,1
Mléko 1 l 24,09 25,79 + 7,1
Eidamská cihla 1 kg 183,57 209,73 + 14,3
Jogurt bílý 150 g 11,56 11,30 - 2,2
Vejce 10 ks 46,58 63,95 + 37,3
Máslo 1 kg 208,02 286,54 + 37,7
Pšeničná mouka 1 kg 20,40 16,55 -18,9
Chléb 1 kg 38,74 38,33 - 1,1
Pečivo pšeničné 1 kg 67,64 67,97 + 0,5
Cukr 1 kg 29,90 20,64 - 31,0
Pivo 0,5 l 14,60 14,94 + 2,3
Konzumní brambory 1 kg 27,70 23,98 - 13,4
Jablka konzumní 1 kg 37,15 40,70 + 9,6
Zdroj: ČSÚ

Podle agrárního analytika Petra Havla můžeme očekávat v prvních měsících letošního roku mírné zlevňování až stagnaci cen. A to z důvodu nižší poptávky v obchodech. „Je to logické, protože lidé tolik nenakupují vejce nebo máslo kvůli pečení. V lednu i únoru by mohlo přijít i mírné snížení cen. V dlouhodobějším výhledu ale velmi pravděpodobně dojde ke zdražení. To se týká vajec, mléka i másla,“ upozornil pro CNN Prima NEWS Havel.

ČTĚTE TAKÉ: Vyšší bonusy pro zaměstnance? Konsolidační balíček mění pravidla, firmy se bojí byrokracie

V případě vajec půjde o vyšší cenu kvůli budoucímu rušení klecových chovů. Ten má platit od ledna 2027, přesto někteří chovatelé nečekají a své farmy přizpůsobují změně již nyní. „Tlak sílí a čeští zemědělci investují do nosnic. Obecně se hodně tlačí, aby podmínky pro zvířata byly lepší a měla víc prostoru. Více místa ale znamená, že buď na stávajícím prostoru máte méně nosnic nebo chov rozšíříte. To stojí další náklady,“ říká Havel.

Ceny potravin brzdily inflaci

V případě dražšího mléka jde podle Havla o celospolečenský tlak na snižování konzumace produktů z živočišné výroby. „Výsledkem je, že stavy hospodářských zvířat a zejména skotu se snižují. V praxi to znamená, že je nižší nabídka surovin na trhu. V případě másla je to nejmarkantnější, protože se jedná o mléčný tuk,“ říká analytik.

Pro výrobu kilogramu másla je zapotřebí přes 20 litrů mléka. To je také důvod, proč cena másla roste více než u mléka. „Už nyní můžeme vidět nižší nabídku mléčného tuku a to je důvod, proč ceny másla budou maximálně stagnovat, ale spíše mírně porostou,“ dodává Havel.

V loňském roce přitom k zásadnímu zdražování potravin jako celku nedocházelo. Dokládají to čísla Českého statistického úřadu. Podle nich se oddíl potravin a nealkoholických nápojů snížil o 2,3 procenta.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Letos to uděláme jinak, hlásá Rakušan. STAN má novou kampaň, o kandidátech rozhodnou lidé

Pokračovat na celý článek