Pokud jste perličku ještě neochutnali, doporučuju ji vyzkoušet. Její maso je měkké a šťavnaté jako kuřecí, ale voňavé a chutné jako zvěřina. Připravuje se podobně jako běžná drůbež – můžete ji dusit nebo jako v dnešním receptu péct.

Pečená perlička na houbách, cibuli a slanině
Na 4 porce potřebujete:
- 1 perličku (cca 1100 g)
- 1 lžičku soli
- 2 lžičky pepře
- 1 lžičku přepuštěného másla + 1 lžíci na perličku
- 120 g slaniny
- 1 červenou cibuli
- 1 žlutou cibuli
- 250 g čerstvých lesních hub
- 1 lžičku sekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžičku lístků čerstvého tymiánu
- 2 listy bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 100 ml bílého vína
- 200 ml drůbežího vývaru
- 1 lžíci nasekané petrželky

Postup
- Očištěnou perličku osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
- Ve velké pánvi na lžičce přepuštěného másla orestujte na kostičky nakrájenou slaninu a na měsíčky nasekané cibule.
- Když začnou lehce zlátnout, přidejte i nakrájené lesní houby a veškeré koření. Dál zprudka smažte cca čtyři minuty. Občas zamíchejte.
- Do pánve nalijte bílé víno a vývar a společně provařte asi čtyři minuty.
- Připravte si pekáč a do něj nalijte houbovou směs, na ni položte osolenou a opepřenou perličku. Pod kůži jí můžete dát ještě trochu másla. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C asi na 60 minut.
- Po hodině by maso mělo být měkké. Z hrnce sejměte poklici, troubu přepněte na funkci gril, zvyšte teplotu na 190 °C a ještě asi pět až deset minut dopékejte dozlatova. Během pečení maso přelévejte výpekem.
- Perličku ha houbách servírujte s bramborovou kaší posypanou sekanou listovou petrželkou.
Kde koupit perličku: Chlazenou francouzskou perličku seženete například v Makru nebo vám ji doveze Košík či Rohlík.

The post České houby & francouzská perlička. Tahle fúze bude hvězdou vaší houbové sezony appeared first on Forbes.