Pražský podnik Hemingway Bar, který se za dobu svého fungování dostal dvakrát do top padesáti nejlepších barů světa, The World’s 50 Best Bars, otevřel na konci května na nové adrese. A nabídku koktejlů rozšířil o pokrmy z celého světa.
Slavný spisovatel, držitel Nobelovy ceny, válečný reportér? To vše asi o Ernestu Hemingwayovi víte.
Kromě obdivovaného literáta byl však Hemingway také známým milovníkem nočního života. Barmani prý podle něj dokonce ladili receptury drinků. Hemingwayovi zkrátka stačilo říct „ještě kapku mandarinkové šťávy“ a nový nápoj byl na světě.
Že jste to o slavném americkém prozaikovi nikdy neslyšeli? Ani já ne, donedávna. Vyprávěl mi o tom majitel stejnojmenného baru Aleš Půta v centru Prahy. V srdci metropole sice můžete podnik navštívit už skoro dvě dekády, v květnu se ale přesunul do nového prostoru – z ulice Karolíny Světlé do Opatovické nedaleko Národní třídy.
A současnou adresu baru si Půta nemůže vynachválit. V zeleně vyvedeném interiéru z dílny architektonického ateliéru Storytelling Architects v režii Andreje Tušana mě charismatický prošedivělý muž zdraví pevným stiskem ruky.
Vede mě ke koženému gauči se zřetelnou patinou času – pravému Chesterfieldu. Do baru se vrátily po několika letech, jsou totiž součástí vůbec prvního vybavení z roku 2009, kdy pražský Hemingway Bar spatřil světlo světa.
Na nápad otevřít si podnik inspirovaný slavným bohémem přivedli Aleše Půtu na přelomu tisíciletí jeho přátelé. Otevírali tehdy Hemingway Bar (ano, je to fenomén, ale o tom později) v chorvatském Dubrovníku. Aleš se do přístavního města, jež ho zcela očarovalo, vydal s nimi a nový podnik jim pomohl rozjet.
Jejich myšlenka ho nadchla. „Jednou si v Praze otevřu vlastní bar podle Ernesta,“ prohlásil tehdy. A o necelých deset let později už v něm vítal první zákazníky.
Někteří z nich jsou dávno místními štamgasty – znají dokonale podnik, barmany i menu. A jako správní znalci si v baru našli své oblíbené židle a stoly. „Nejoblíbenější bylo jedno rohové místo. Bylo vděčné. Mohli jste si odtud udržovat přehled o dění na baru i kolem vás. A dobře tam viděla obsluha,“ vylíčil majitel baru.
Takové místo nemohli nevzít s sebou na novou adresu. A jeho fanoušci, kteří na něm byli dodnes zvyklí sedět o pár ulic dál, už si ho našli v novém. Svůj milovaný koutek zkrátka okamžitě rozpoznali.

„Přesunu do turisticky méně vytížené čtvrti jsem se bál, ale nakonec si to nemohu vynachválit,“ vypráví s nadšením v hlase barman profesí i duší. Otevření je vyšlo asi na dvacet milionů.
Novou lokalitu si předchází nejen proto, že nakonec vlastně vůbec není tak odlehlá, jak se zprvu bál, ale především z důvodu, o kterém zákazníci někdejšího baru neměli ani tušení, ale majitele a barmany dlouhodobě trápil.
„Hned vedle nás byl totiž Drop In, zavíral v pět, my v pět otvírali, ale i tak to občas bylo náročné soužití,“ popisuje Půta bez větších detailů. Nová adresa a interiér nejsou ale to jediné, co se v zavedeném podniku změnilo.
Chutě z celého světa
Koktejlový matador si v Opatovické ulici splnil dávné přání. Nabízet hostům kromě drinků také malé občerstvení. Menu plné čerstvých ryb, italského pečiva a neotřelých kombinací především sezonní zeleniny a ovoce s rybami je dílem šéfkuchaře Tomáše Kuchyňky, někdejšího lídra kuchyně z nedávno zavřeného vinohradského podniku Gram.
„Ernest Hemingway rád cestoval a jedl. Ze životopisů víme, že byl fanouškem španělské, portugalské, jihoamerické i francouzské kuchyně. To nám otevírá chutě půlky světa,“ vypráví Kuchyňka s tím, že v budoucnu by země tradičně spojené s Hemingwayem rád doplnil také o nordickou či asijskou kuchyni.




Z nového stálého menu můžete okusit nejrůznější výběrové sýry, uzeniny i ústřice. À la carte jsou v nabídce studené i teplé předkrmy, z oldschoolových klasik třeba španělská chobotnice s olivovým olejem a uzenou paprikou nebo pečené papriky s ančovičkou či fermentované jahody ve spojení s mušlí s arabským citrusovoovocným kořením a fíkovým olejem. Ten si šéfkuchař sám maceruje z fíkových listů.
A přesto že na názvu občerstvení – zda jde o tapas, bar food, či snacks – se tým tak docela neshodne, jasné je jedno: v Hemingwayovi hrají prim stále především koktejly. Nabídka jídel má totiž kromě objevování další části gurmánského života Ernesta Hemingwaye také zásadní ekonomickou motivaci.
„Lidé sem tradičně přicházeli před večeří nebo po ní. My bychom jim rádi nabídli alternativu, kdy by tu mohli strávit i celý večer,“ upřesňuje podnikatel.
Všechny Hemingwayovy lásky
Drinky zde vznikají pod cvičenýma rukama šéfbarmana Davida Andrleho, který je s podnikem spjatý od samého začátku. Na výběr je tolik koktejlů, že si zde vybere opravdu každý. Dokonce i ten, kdo vůbec nepije alkohol.
Nabídka místních moktejlů jich čítá asi desítku. „Lidé mohou nepít z nejrůznějších důvodů – zdravotních, osobních, protože budou řídit –, proč by ale kvůli tomu měli být vyřazeni ze společenského života?“ ptá se Aleš Půta řečnicky. Nabídku nealko drinků chce v budoucnu ještě rozšiřovat. „Zájem o ně ještě poroste,“ předjímá.
S oněmi moktejly to ale není jen tak. Jejich degustace totiž vyžaduje stejné poznání jako u jejich alkoholických protějšků. „Alkohol v koktejlu funguje jako brzda. Díky tomu ho pijete po doušcích, usrkáváte. Moktejl byste ale mohli vypít celý najednou a přijít o zážitek z dobrého drinku,“ popisuje podnikatel. U nealkoholických alternativ je podle něj vyjma kvalitního barmanského know-how stěžejní také sebekázeň.

V Hemingwayi jde totiž především o zážitek. Jeho kvalitu mají zajistit také místní pravidla, „hemingwayovské desatero“, jak se v podniku chovat. A i když vás některá možná překvapí, třeba že není dovoleno bavit se s hosty u vedlejšího stolu, Půta má s jejich zavedením dobrou zkušenost, věří totiž, že lidé v přítmí baru ocení právě diskrétnost.
I díky tomu je Půtův podnik dlouhodobě oblíbenou destinací hollywoodských hvězd. „Asi se rozkřiklo, že u nás nebude celebrity, i díky našim pravidlům, nikdo obtěžovat,“ krčí rameny majitel. A věrný svým zásadám mi nechce nikoho ze slavných hostů prozradit.
Čerstvě přestěhovaný Hemingway má ještě jedno novum. Majitel dřív sázel na luxusní balenou vodu dováženou z Francie či Itálie. Ruku v ruce se sílícím tlakem hostů i Evropské unie na udržitelnost se ale rozhodl svůj přístup změnit.
Dnes v Hemingwayi dostanete vodu – perlivou i neperlivou – z jejich vlastního filtračního systému. „Čistá voda, která sem neputovala stovky kilometrů v plastové lahvi,“ shrnuje.
Kromě samotných koktejlů si Půta ve spolupráci s Žufánkem, českým výrobcem lihovin, vydává vlastní série hemingwayovských destilátů. Autorské absinty pak dostaly jména podle čtyřech manželek slavného literáta: Hadley Richardson, Pauline Pfeiffer, Martha Gellhorn a Mary Welsh Hemingway. K dostání je také absint Six fingers cat – na počest Hemingwaovy šestiprsté kočky, již jednou dostal darem.
„Byl jsem v jeho vile na Key Westu, dnes je z ní muzeum. A šestiprstých koček je tam hned několik,“ popisuje Půta svůj zážitek.
Právě absint se zázvorem a kombuchou je pak také dlouhodobě trhákem koktejlového lístku. „Asi i proto, že ho servírujeme v absintové fontáně. Když ji nesu na stůl, vždy si drink objedná i někdo další,“ popisuje barman David Andrle. „Obecně ale hosté upřednostňují spíš květinové vůně,“ dodává.

Máte-li ale chuť experimentovat, zkuste třeba Renatu. Drink vytvořil Andrle na počest Hemingwayovy milenky, italské básnířky Adriany Ivancich. Renata v podobě negroni s jahodami je lehký italský koktejl symbolizující ono milostné vzplanutí v Benátkách.
Z italské meky gondoliérů pak dost možná dorazili do baru i mnozí návštěvníci. Většinu zákazníků tu totiž tvoří právě zahraniční turisté. A to včetně těch, kteří do Prahy vyrážejí vyloženě do Půtova podniku. „Gurmánů, kteří objíždějí svět kvůli gastru, je strašně moc,“ myslí si majitel, který se mezi ně sám započítá.
Řadíte-li se k nim i vy – máte jedinečnou příležitost. Hemingway barů je po světě celá řada. Podle Půty sice většina z nich za moc nestojí, ale některé by přece jen vyzdvihl.
„Ten v pařížském hotelu Ritz, kde vysedával pravý Hemingway, je skvělý,“ připouští nakonec milovník literáta ověnčeného Pulitzerovou cenou, za nímž se vydal i do Karibského moře – na Kubu do Hemingwayova oblíbeného podniku Ambos Mundos.
The post Hemingway se přestěhoval. Pražský bar s duší literáta má novou adresu i chuť appeared first on Forbes.