Čtvrtek 28. srpnaSvátek má Venku je 30 °C, Skoro Zataženo

Jednoduchý, křupavý a návykový. Božský koláč z ostružin, vloček a ořechů

Forbes Před 5 dny

Perfektně křupavé těsto z vloček, ořechů a másla bohužel tvoří s měkkou a šťavnatou vrstvou ostružin silně návykovou záležitost. Můžete se uklidňovat obsahem zdravých surovin nebo si zkrátka jen užít dokonalou chuť sklonku léta v jednom (či dvou) kouscích koláče.

Tyto ovesné řezy jsou přesně ten typ letního pečení, který chceme: jednoduché na přípravu i suroviny, plné ovoce a tak dobré, že zmizejí dřív, než stihnou vychladnout. Těsto i drobenku přitom připravíte z jednoho základu a ovocnou náplň stačí jen promíchat, žádné zdlouhavé chystání a vaření, pouze dobré suroviny a skvělá chuť.

Drobenkové vločkové řezy s ostružinami a ořechy

Na pekáček 20 × 20 cm potřebujete:

  • ½ hrnku pistácií či pekanů
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky sody nebo kypřicího prášku
  • ½ lžičky soli 
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • 1 vejce

Na ostružinovou náplň:

  • 3 hrnky ostružin (lze i mrazených)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce třtinového cukru
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Hrnek používám velký o objemu 250 ml. Ořechy nahrubo nasekejte a polovinu schovejte na posypání. Pekáč vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  2. Polovinu ořechů smíchejte s vločkami, moukou, cukrem, skořicí, sodou, solí, máslem a vejcem. Asi půl hrnku těsta schovejte na posypání a zbytek natlačte na dno připraveného plechu.
  3. Ostružiny (mrazené nerozmrazujte) promíchejte s citronovou šťávou, škrobem a cukrem a rozprostřete na korpus. Posypejte odloženým nadrobeným zbytkem těsta a pistáciemi a pečte 45 až 50 minut dozlatova.
  4. Je to těžké vydržet, ale koláč se vám bude krájet nejlépe až po vychladnutí.

Tip: Ovesné řezy jsou báječné i s jiným čerstvým či mrazeným ovocem jako borůvky, třešně, rybíz nebo lesní směs. Ořechy dejte dle své chuti, fungují vlašské, pekany, ale i mandle nebo kokosové plátky.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

The post Jednoduchý, křupavý a návykový. Božský koláč z ostružin, vloček a ořechů appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek