Perfektně křupavé těsto z vloček, ořechů a másla bohužel tvoří s měkkou a šťavnatou vrstvou ostružin silně návykovou záležitost. Můžete se uklidňovat obsahem zdravých surovin nebo si zkrátka jen užít dokonalou chuť sklonku léta v jednom (či dvou) kouscích koláče.
Tyto ovesné řezy jsou přesně ten typ letního pečení, který chceme: jednoduché na přípravu i suroviny, plné ovoce a tak dobré, že zmizejí dřív, než stihnou vychladnout. Těsto i drobenku přitom připravíte z jednoho základu a ovocnou náplň stačí jen promíchat, žádné zdlouhavé chystání a vaření, pouze dobré suroviny a skvělá chuť.
Drobenkové vločkové řezy s ostružinami a ořechy
Na pekáček 20 × 20 cm potřebujete:
- ½ hrnku pistácií či pekanů
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- 1,5 hrnku hladké mouky
- ½ hrnku třtinového cukru
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky sody nebo kypřicího prášku
- ½ lžičky soli
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 1 vejce
Na ostružinovou náplň:
- 3 hrnky ostružin (lze i mrazených)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce třtinového cukru

Postup
- Hrnek používám velký o objemu 250 ml. Ořechy nahrubo nasekejte a polovinu schovejte na posypání. Pekáč vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem. Troubu vyhřejte na 180 °C.
- Polovinu ořechů smíchejte s vločkami, moukou, cukrem, skořicí, sodou, solí, máslem a vejcem. Asi půl hrnku těsta schovejte na posypání a zbytek natlačte na dno připraveného plechu.
- Ostružiny (mrazené nerozmrazujte) promíchejte s citronovou šťávou, škrobem a cukrem a rozprostřete na korpus. Posypejte odloženým nadrobeným zbytkem těsta a pistáciemi a pečte 45 až 50 minut dozlatova.
- Je to těžké vydržet, ale koláč se vám bude krájet nejlépe až po vychladnutí.
Tip: Ovesné řezy jsou báječné i s jiným čerstvým či mrazeným ovocem jako borůvky, třešně, rybíz nebo lesní směs. Ořechy dejte dle své chuti, fungují vlašské, pekany, ale i mandle nebo kokosové plátky.

The post Jednoduchý, křupavý a návykový. Božský koláč z ostružin, vloček a ořechů appeared first on Forbes.