Historická ikona v srdci slavného lázeňského města loni získala titul „Nejkouzelnější místo roku“ v žebříčku Amazing Places. Postupně prochází pečlivou rekonstrukcí a v příštím roce oslaví 325 let existence. Ředitel Grandhotelu Pupp Jindřich Krausz popisuje, jaké výzvy přináší spojení tradice s moderními trendy, proč se prémiovost skrývá v detailech a třeba i to jakou kávu tu hosté pijí.
„Vysoká úroveň služeb pro mě znamená být zaměřený na detaily a spojovat je v konceptu. To je víc než hvězdičky. My prodáváme emoce, takže je pro nás důležitá celá paleta smyslového vnímání hostů,“ vysvětluje Krausz.
Filozofie hotelu se odráží v celém prostoru, který během posledních let postupně prochází rekonstrukcí. Důkazem nového směřování je čerstvě otevřený apartmán Heritage Suite věnovaný zakladatelské rodině Puppů. Jeho terasa s výhledem na kolonádu patří podle ředitele k nejhezčím v hotelu.
„Kvalita potřebuje prostor. Když do hotelu vstoupím, chci cítit noblesu, která dýchá volností a harmonií – ne prvoplánovou okázalost, která odvádí pozornost,“ říká Krausz, který Pupp řídí už sedmým rokem.
V hotelu se snaží propojit zmíněnou velkorysost s moderní dobou, ale zároveň patřičně připomenout i víc než tři sta let trvající tradici. Myslí při tom nejen na design, ale také na specifickou vůni nebo hudbu, kvůli nimž vedou historickými zdmi kilometry kabelů. „To jsou detaily, které host nevidí, ale vnímá je,” popisuje Jindřich Krausz.
Provázání současnosti s tradicí se odráží i v exkluzivních spolupracích s českými značkami. Hodiny Robot zdobí obě recepce – jedny navrhl Michal Froňek, druhé Rony Plesl. Skoro čtyřsetkilový lustr v části Parkside vyrobila pro hotel v roce 2023 společnost Preciosa.
V části Riverside hosty vítají čerstvé květiny ve vázách ze sklárny Moser, které jsou poslední z kolekce od Sphere od designéra Šuhájka. Na interiérech pokojů Pupp spolupracuje s s designérkou Magdalenou Hopkins.
Zahraniční hostě, kteří do Varů přijíždějí nejčastěji z nedalekého Německa, si mohou z dovolené odvézt originální suvenýr v podobě přírodní kosmetiky od Klary Rott.
„S každou značkou budujeme opravdové partnerství, ne jen obchod,“ říká ředitel a dodává, že k blížícímu se 325. výročí v Puppu plánují limitované edice vybraných designových kousků.





Strategie autenticity se promítá i do takových detailů, jako je například výběr kávy. „Hledáme vyváženost chutí – jemné oříškové tóny, čokoládu, méně kyselosti,“ popisuje muž, který v minulosti vedl i jednu z největších kaváren v Praze, takže na kávu je expert.
Pupp jde sice moderní cestou, ale nepodléhá každému trendu, a to platí i u kávy. „Když se snažíte přizpůsobit všem, rozpadne se vám koncept a ve výsledku se nezalíbíte nikomu. My chceme, aby i káva zapadala do celkového charakteru Puppu,“ říká Jindřich Krausz.
Do pokojů a na snídaňový bufet vybral kapslové kávovary Nespresso i kvůli symbolickému propojení s filmovým světem. „Nespresso je spojené s hercem Georgem Clooneym, což se k nám hodí – třeba si tu jednou dáme to kafe spolu,“ směje se Krausz. „Kapsle navíc dovolují hostům připravit si jakoukoli kávu z široké nabídky směsí kdykoli chtějí a při zachování kvality i chuti jako z kavárny,“ doplňuje.
Obnova s respektem k tradici
Nejrozsáhlejší investice posledních let přinesla obnovu více než 150 pokojů v řádech stovek milionů korun. Důvodem nebyla jen modernizace, ale také návrat k původní historické koncepci. „Největší umění je nebýt přehnaně kreativní,“ usmívá se Krausz, který rekonstrukcí navazuje na původní koncept bratrů Puppů, od nějž se během totality upustilo.
Proto vznikly dva typy pokojů: Modern a Pupp Classic. V interiéru těch prvních připomíná historii moderní technologie. „Vzali jsme historickou fotografii z konce 19. století, překreslili ji uměleckou perokresbou a pak jsme ji laserovým tiskem natiskli na stěnu na míru každého pokoje,“ vysvětluje Krausz.
Tradiční kategorie Pupp Classic potom staví na materiálech spojovaných s noblesou a nejvyšší kvalitou, jako je mramor, masiv, křišťálové lustry a štukové prvky.
Jasně definovaná strategie a návrat k ověřeným hodnotám se promítají i do výsledků. „Dnes máme vysokou obsazenost po celý rok, nejen během filmového festivalu,“ říká ředitel.
Hotel navíc pravidelně pořádá vlastní kulturní program – například kinokavárnu, jazzové večery, kabaretní show, vystoupení českého národního baletu a gastronomické akce s michelinskými šéfkuchaři z celého světa. „Filmový festival je tu tak trochu každý den,“ dodává s nadsázkou Krausz.
The post Když jsou detaily víc než hvězdičky. Karlovarský Pupp definuje prémiovost jinak appeared first on Forbes.