Sobota 18. říjnaSvátek má Venku je 8 °C, Polojasno

Tradiční chuť & moderní forma. Cheesecake s mákem a povidly

Forbes Před 4 hodinami

Makový cheesecake s povidly je jako babiččin makovec v moderním podání. Staré dobré chutě dostávají nový život a vzniká dezert, který spojuje to nejlepší z obou světů.

Cheesecake patří k nejuniverzálnějším dezertům, které lze obměňovat podle sezony i nálady, a jestli máte pocit, že jste ho již vyzkoušeli na všechny způsoby, tento vás překvapí. Maková náplň, vrstva povidel a pekanové ořechy tvoří dezert, který je podzimní, krémový a trochu jiný. A přesně proto si ho zamilujete.

Makový cheesecake s povidly a ořechy

Na formu o průměru 18 centimetrů potřebujete:

  • 90 g másla
  • 170 g máslových sušenek

Na cheesecake:

  • 600 g smetanového sýru
  • 100 g moučkového cukru
  • ⅓ lžičky mleté vanilky
  • 3 vejce
  • 140 g smetany ke šlehání
  • 50 g mletého máku
  • 10 g kukuřičného škrobu

Na ozdobu:

  • 100 g povidel
  • 1 hrst pekanových ořechů
  • 1 lžíci máku
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150 °C a malou (osmnácti- až dvaceticentimetrovou) dortovou formu s odnímatelnými okraji pevně obmotejte několika vrstvami alobalu. Zaměřte se na spoje, cheesecake se bude péct ve vodě, je tedy potřeba, aby forma těsnila a nedostala se dovnitř voda. 
  2. Máslové sušenky rozmixujte na drobky, poté k nim přilijte rozpuštěné máslo a promíchejte. Sušenkový základ přesuňte do formy a prsty, lžící nebo dnem skleničky umačkejte do hladké vrstvy na dno a boky formy. Připravený korpus vložte do rozpálené trouby na deset minut.
  3. Mezitím připravte náplň. Smetanový sýr společně s moučkovým cukrem a vanilkou asi tři minuty šlehejte, aby byl sýr doopravdy hladký a bez hrudek. Nyní přidejte za stálého šlehání po jednom vajíčka a zašlehejte je do hladké směsi. Přidejte smetanu ke šlehání společně s mákem a škrobem a opět jemně zašlehejte do hladkého krému. Upečený sušenkový korpus vyndejte z trouby a přelijte smetanovým krémem.
  4. Formu položte do hlubokého plechu, plech vložte do trouby a zalijte vodou, její hladina by měla sahat do cca ½ až ⅔ formy. Pečte 60 minut, troubu během pečení neotevírejte. Správně upečený cheesecake by měl být rovný a třást se ve středu. Jakmile je cheesecake upečený, troubu pouze vypněte, pootevřete a nechte ho uvnitř chladnout alespoň 20 minut, následně cheesecake vyndejte z vodní lázně, osušte a nechte dojít do pokojové teploty. Nakonec přendejte stále ještě ve formě do lednice alespoň na tři hodiny nebo do druhého dne.
  5. Odleželý cheesecake vyndejte z formy, potřete povidly (kdyby byla příliš hustá, rozehřejte je nebo zřeďte trochou rumu či vody) a posypte mákem a nasekanými pekanovými ořechy.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Tradiční chuť & moderní forma. Cheesecake s mákem a povidly appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek