Když je venku horko, nikomu se nechce do těžkých krémů. Tenhle dort to chápe. Lehký piškot, jemný tvarohový krém a svěží ostružiny s borůvkami dělají svou práci bez zbytečných komplikací.
Piškotový dort s tvarohovým krémem a borůvkami je ideální volbou pro ty, kteří v létě hledají lehký, a přitom slavnostní dezert. Nadýchané těsto se doplňuje s jemně nasládlým tvarohem a kyselkavým ovocem, krásně vypadá, skvěle chutná a není po něm těžko, takže ideální kombo!

Piškotový dort s tvarohovým krémem a ovocem (ostružinami a borůvkami)
Na formu o průměru 18 centimetrů potřebujete:
- 4 vejce
- 70 g krupicového cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 40 g rozpuštěného másla
- 130 g hladké mouky
- 1 špetku soli
Na krém a ozdobu:
- 80 g změklého másla
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 180 g smetany ke šlehání
- ½ lžičky mleté vanilky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 200 g mrazených či čerstvých lesních borůvek
- 300 g ostružin
- 100 g borůvek
- kůru z 1 citronu

Postup
- Troubu předehřejte na 165 °C a dvě stejné formy o průměru 18 centimetrů mírně vymažte olejem. Vajíčka s cukrem vyšlehejte ručním šlehačem či v robotu do nadýchané a světlé pěny, trvá to okolo 10 minut. Vejce musí být opravdu dokonale ušlehaná, jen tak bude výsledný korpus nadýchaný.
- Do vyšlehaných vajec přilijte tenkým pramínkem za stálého šlehání vychladlé rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt a jen krátce prošlehejte. Začněte po lžících přidávat mouku smíchanou se solí a pomocí stěrky ji zapracujte do vajec. Pracujte opatrně a těsto pouze lehce podebírejte, aby zůstalo nadýchané a plné bublin.
- Přelijte ho do připravených forem a vložte do předehřáté trouby na 20 minut, správně vyšlehané korpusy by měly být dokonale rovné a měkké. Nechte je vychladnout 10 minut ve formě, následně vyklopte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
- Mezitím připravte krém a borůvkovou náplň. Mrazené lesní borůvky nasypte do rendlíku spolu se lžící cukru a pomalu zahřívejte, dokud nepustí vodu a nezískají konzistenci džemu. Odstavte je z plotny a nechte dojít do pokojové teploty.
- Změklé máslo vyšlehejte se zbylým cukrem, citronovou kůrou a vanilkou do světlé pěny, následně zašlehejte tvaroh. Ve vedlejší míse vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky a pomocí stěrky ji na několikrát zapracujte do tvarohového krému, ten by měl zůstat stále lehký a nadýchaný.
- Vychladlý korpus pomažte polovinou krému, přidejte polovinu borůvkového rozvaru a pokrájených ostružin a borůvek, okraje nechte asi centimetr pouze s krémem, aby náplň nevytekla ven. Přiklopte druhým patrem, vršek a nakonec i strany dortu potřete zbytkem krému. Navrch přidejte druhou polovinu borůvkového rozvaru a ozdobte ovocem. Nakonec mírně zastrouhejte citronovou kůrou a dejte odležet do lednice alespoň na dvě hodiny.

The post Lehký piškotový dort s ovocem aneb Dezert, který ocení foodie i babička appeared first on Forbes.