Sobota 02. srpnaSvátek má Venku je 15 °C, Skoro Jasno

Lehký piškotový dort s ovocem aneb Dezert, který ocení foodie i babička

Forbes Před 2 týdny

Když je venku horko, nikomu se nechce do těžkých krémů. Tenhle dort to chápe. Lehký piškot, jemný tvarohový krém a svěží ostružiny s borůvkami dělají svou práci bez zbytečných komplikací.

Piškotový dort s tvarohovým krémem a borůvkami je ideální volbou pro ty, kteří v létě hledají lehký, a přitom slavnostní dezert. Nadýchané těsto se doplňuje s jemně nasládlým tvarohem a kyselkavým ovocem, krásně vypadá, skvěle chutná a není po něm těžko, takže ideální kombo!

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Piškotový dort s tvarohovým krémem a ovocem (ostružinami a borůvkami)

Na formu o průměru 18 centimetrů potřebujete:

  • 4 vejce
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 130 g hladké mouky
  • 1 špetku soli

Na krém a ozdobu:

  • 80 g změklého másla
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 180 g smetany ke šlehání
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 200 g mrazených či čerstvých lesních borůvek
  • 300 g ostružin
  • 100 g borůvek
  • kůru z 1 citronu
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Troubu předehřejte na 165 °C a dvě stejné formy o průměru 18 centimetrů mírně vymažte olejem. Vajíčka s cukrem vyšlehejte ručním šlehačem či v robotu do nadýchané a světlé pěny, trvá to okolo 10 minut. Vejce musí být opravdu dokonale ušlehaná, jen tak bude výsledný korpus nadýchaný.
  2. Do vyšlehaných vajec přilijte tenkým pramínkem za stálého šlehání vychladlé rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt a jen krátce prošlehejte. Začněte po lžících přidávat mouku smíchanou se solí a pomocí stěrky ji zapracujte do vajec. Pracujte opatrně a těsto pouze lehce podebírejte, aby zůstalo nadýchané a plné bublin.
  3. Přelijte ho do připravených forem a vložte do předehřáté trouby na 20 minut, správně vyšlehané korpusy by měly být dokonale rovné a měkké. Nechte je vychladnout 10 minut ve formě, následně vyklopte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
  4. Mezitím připravte krém a borůvkovou náplň. Mrazené lesní borůvky nasypte do rendlíku spolu se lžící cukru a pomalu zahřívejte, dokud nepustí vodu a nezískají konzistenci džemu. Odstavte je z plotny a nechte dojít do pokojové teploty.
  5. Změklé máslo vyšlehejte se zbylým cukrem, citronovou kůrou a vanilkou do světlé pěny, následně zašlehejte tvaroh. Ve vedlejší míse vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky a pomocí stěrky ji na několikrát zapracujte do tvarohového krému, ten by měl zůstat stále lehký a nadýchaný.
  6. Vychladlý korpus pomažte polovinou krému, přidejte polovinu borůvkového rozvaru a pokrájených ostružin a borůvek, okraje nechte asi centimetr pouze s krémem, aby náplň nevytekla ven. Přiklopte druhým patrem, vršek a nakonec i strany dortu potřete zbytkem krému. Navrch přidejte druhou polovinu borůvkového rozvaru a ozdobte ovocem. Nakonec mírně zastrouhejte citronovou kůrou a dejte odležet do lednice alespoň na dvě hodiny.  
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

The post Lehký piškotový dort s ovocem aneb Dezert, který ocení foodie i babička appeared first on Forbes.

Pokračovat na celý článek